POLITIEK DEBAT?

Wij werden op dinsdagavond ‘verblijdt’ met een lijststrekkeesdebat tussen 8 kandidaten van de 20 lijsten die aan de verkiezingen deel nemen. Hier begint dus al een stukje kiezersmanipulatie en/of -bedrog. Slechts een beperkt aantal kijkers gaf aan hier uiterst scherp en kritisch na gekeken te hebben. Inhoudelijk stelde het niets voor behalve dat je er een gevoel aan overhoudt dat de ellende, die deze lieden al hebben veroorzaakt, en de kredietcrisis voorlopig gecontinueerd gaan worden. Indien het kiezersvolk ze een plaatsje op de pluche bezorgt. De zorgvuldigheid waarmee met de materie wordt omgegaan laat te wensen over en het enige duidelijke dat naar voren komt is, dat het erom gaat elkaars programma onderuit te halen.

Door velen op de discussiefora werd het debat dan ook omschreven als een klucht, een stukje politiek cabaret. Van het soort ‘Kiezer zoekt politicus’ als leuke variant op het kijkcijferkanon ‘Boer zoekt vrouw’. Op Twitter werd het hele debat gereduceerd tot uitbundig commentaar op de rode jurk van Petra, de vrouw met de multiple choice vragen. Waarop te vaak ontwijkend tot leugenachtig gereageerd werd, zodat deze rode-jurk-Petra in veel gevallen de multiple choice vragen zelf maar aanvulde.

De kijkers mochten ook een poll invullen waarop je de beste debater kon aangeven. Er werd bij de uitslag echter niet bij vermeld hoeveel mensen van die gelegenheid gebruik hebben gemaakt en of RTL niet zelf bepaalde wie als beste uit de bus zou komen.

Wanneer ik een poll zou mogen invullen dan was Mark Rutte (VVD) de beste leugenaar en Alexander Pechtolt (D66) de grootste kneus. Met een extra onderscheiding voor ‘meest wereldvreemd’: de Christen Unie.

Ongetwijfeld heeft dit debat een aantal kijkers beïnvloed, mogelijk zelfs hun stemgedrag bepaald. En dat is dus verontrustend. Want gezien de slechte kwaliteit programma’s en de hoge kijkcijfers (al dan niet gemanipuleerd) krijg je geen hoge dunk van het denkraam van de gemiddelde kijker. Dat ik niet de enige ben die zich daar ongerust over maakt bewijst het onderstaande commentaar van Chris den Daas op een openbaar forum:

Geef het maar toe, u hebt ook gekeken. Geeft niet, ruim 4 miljoen mensen hebben hetzelfde gedaan. Boer Zoekt Vrouw is een ijzersterke formule gebleken. En eigenlijk zo eenvoudig in de basis: men neme een aantal slecht verstaanbare ruwe bolsters, een aantal muurbloempjes dat “bereid is de handen uit de mouwen te steken” en een klein blond HEMA-typetje dat het geheel aan elkaar praat. Dat rookworsten verkoopstertje is inmiddels een erkende autoriteit op het gebied van emo-tv, relatietherapie en uiteenlopende kwesties van agrarische aard. Ik wil dan ook graag voorstellen om deze succesformule verder uit te melken – om maar even in jargon te blijven.

Zoals de formule van Big Brother zijn vervolg heeft gevonden in de Bus en de Gouden Kooi. In die context heb ik overigens ook een nieuw idee. Ik noem het: De Gulden Cel. Het idee is simpel: je plaatst zes zware criminelen in een cel en wie het het langst volhoudt is de winnaar. Een triple win-situatie. Ten eerste is het een gegarandeerd kijkcijferkanon. Ten tweede, bij een goede uitvoering is het effectiever dan levenslange tbs. En tenslotte biedt het, als het aanslaat een structurele oplossing voor het groeiend cellentekort. Eventueel valt het te combineren met andere concepten zoals “Herken de Homo”, of neen, beter nog “Herken de Pedo”. Wel even 85 camera’s in alle hoeken en gaten van de cel installeren om het ongetwijfeld interessante groepsproces op de voet te volgen.
Ook het kunstjes vertonen voor een jury, dat met Idols pas goed is begonnen, heeft vele verschijningsvormen. Ik ben zelf de draad inmiddels wat kwijt maar ik doe een greep: “Dancing with the Popstars”, “So you think you can fart”, “Op zoek naar Mary Servaes”, en “K2 zoekt K3” over de zoektocht naar een nieuw wit mutsje voor de KKK (K3).

Maar goed, de Boer-zoekt-vrouw-formule dus. Wat dacht u van Boer zoekt Man? Waarin Boer Bert op roze klompen en een rode zakdoek in zijn achterzak wordt gevolgd in zijn zoektocht op parkeerplaatsen langs ‘s lands snelwegen en in het struikgewas van diverse stadsparken met uiteindelijk de apotheose op een praalschuit met 18 schaars geklede kandidaten tijdens de Gay Pride 2010 in de Amsterdamse grachten.

Of Boer zoekt Vader. Een geduchte concurrent van het programma Spoorloos, maar veel goedkoper qua productie. Vaders van boeren zoek je immers niet in de sloppen van Bogota of Manilla, maar meer in de directe familiekring: ooms, neven, eventueel een overspelige buurman of natuurlijk de melkboer. Met betrekking tot die laatste is een mogelijke variant op het thema ook goed denkbaar: Melkboer zoekt Zoon. Staat ook garant voor spetterende tv, want zoals u weet heeft de gemiddelde melkboer een omvangrijk nageslacht dat aardig in de buurt komt van dat van onze Schavuit van Oranje”.

En heren politici: wij nemen al lang geen spiegeltjes meer aan.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk, politiek en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op POLITIEK DEBAT?

  1. Hi I am Jarbas Agnelli, a Brazilian multimedia artist who uses film, photo, illustration and music to communicate ideas. In 2001 he founded AD Studio, a production house in S?o Paulo, Brazil, which over the last decade has become internationally recognized for its work in advertising, music videos, shorts.
    Nice post!
    nice baw autoparts

  2. I just want to tell you that I am very new to blogging and seriously savored you’re website. Probably I’m going to bookmark your site . You definitely come with outstanding stories. Appreciate it for sharing your website page.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s