TOTALITAIRE INTELLECTUELEN!

Afshin_EllianDe laatste tijd begin ik me steeds meer te ergeren aan de zogenaamde    debatten op de TV, of elders zoals bij netwerkbijeenkomsten, intervisies of bij lezingen. Er is nergens meer sprake van enige discussie of uitwisseling van ideeën!     Bij het ‘opruimen’ van de HD bij een oudere PC vond ik een stukje van Afshin Ellian dat op 28 december 2011 gepubliceerd werd. Dit stukje reflecteert  mijn zienswijze en omdat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden geef ik zijn uiteenzetting compleet weer:

Totalitaire verleiding bij Westerse intellectuelen

Václav Havel was een van de grote Europeanen van na de Tweede Wereldoorlog. HavelDe oud-president van Tsjechoslowakije representeerde een generatie Oost-Europese intellectuelen die destijds door de meeste westerse intellectuelen in de steek werd gelaten. Links sjanste met het socialisme. In het kerstnummer van Elsevier schreef Simon Rozendaal een prachtig artikel over Arthur Koestler. Ook Koestler (1905-1983) werd niet echt gesteund door vooraanstaande West-Eurpoese schrijvers of dichters.

Waarvoor staan de meeste westerse intellectuelen heden ten dage?

Ze sjansen onder het mom van tolerantie met de intolerante Islam. Waarom maken ze in het Westen steeds de verkeerde keuzes? Ook nu kunnen islamitische dissidenten niet rekenen op sympathie of steun van westerse intellectuelen.

Havel opende zijn befaamde en buitengewoon belangrijke boek Poging om in de waarheid te leven met de woorden: ‘Een spook waart door Oost-Europa; het is het spook van wat men in het Westen “dissidentie” noemt. Dat spook is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is een natuurlijk en onvermijdelijk gevolg van de huidige historische fase van het systeem waarin het rondwaart.’

Wat was de kernwaarde van het totalitaire geloof? De totalitaire regimes, vooral de socialistische vormen daarvan, gingen er vanuit dat het centrum van de macht identiek is aan het centrum van waarheid. Ze beschouwden zichzelf als waarheidsregimes.

Leugens
De waarheid van totalitaire regimes bestond uiteindelijk uit niets anders dan ideologische geloofsovertuigingen en ordinaire leugens. In de politieke praktijk bracht het socialisme de regimes van leugens teweeg. De politieke orde werd gefundeerd in leugens – en de leugens werden met geweld gehandhaafd.

FoucaultToch waren de westerse intellectuelen bereid om de leugens passief of actief te steunen. De Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984) noemde het islamitische regime van Iran het regime van waarheid. Ook hem heb ik nooit kunnen betrappen op enige serieuze sympathie met de Oost-Europese dissidenten.

Nederlandse media zijn zelden geïnteresseerd in de echte, moedige dissidenten uit de islamitische wereld, wiens aantal beperkt is. De westerse media proberen ze op alle mogelijke manieren uit de media te weren. Hoe vaak hebt u bij Pauw & Witteman critici van de islam (dissidenten) gezien? Nul keer.

Hoe vaak hebben ze gesproken met de Algerijnse intellectuelen die de Islamcriticus Rafiq ThariArabische opstanden met wantrouwen en angst bejegenen? Nul keer. Hoe vaak hebben ze aandacht besteed aan de vermoorde schrijver Rafig Taghi? Nul keer. En hoe vaak hebben ze aandacht besteed aan de goede moslims en de goede islam? Systematisch en heel vaak.

Het doet mij niets meer dat deze middelmatige bende in het Westen moeite heeft om in waarheid te leven.

Havel zorgde ervoor dat Free Europe Radio/Radio Liberty na de val van de Muur niet werd gesloten. Hij haalde de radiozender zelfs naar Praag. Deze zender produceert programma’s in vele talen, waaronder Dari, Perzisch, Russisch, Azeri en Arabisch, en wordt nog steeds gefinancierd door de Amerikaanse senaat. En wat doet het Europese Parlement? Free Europe Radio probeert op professionele wijze waarheid naar de door tirannie geteisterde landen brengen.

Niet provoceren!
Václav Havel was bevriend met de vijanden van de politieke islam. Hij had nauwe contacten met de Iraanse intellectuelen. In zijn ogen moest het Iranese regime omver worden geworpen. Ook steunde hij de strijd tegen het islamitische terrorisme en Saddam Hoessein. Hij sloot zich niet aan bij de goedkope progressieve kritiek op president Bush.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Tsjechië richtte zich op dissidenten en democratische krachten in de islamitische wereld. Die zouden nooit in Berlijn of Den Haag worden toegelaten voor een gesprek. Niet voor niets verzette oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek zich in 1986 tegen de toekenning van de Erasmusprijs aan Havel: het zou immers de dialoog met Oost-Europese totalitaire landen in gevaar brengen.

O, de heilige dialoog. De vijand moest vooral niet worden geprovoceerd – en dit was rechts van Nederland. Dit was de Europese stijl van omgang met het kwaad: niet provoceren!

Eeuwige golven  Van den Broek – de man van de dialoog met totalitaire regimes – zit nu bij de islamieten in het Midden-Oosten op schoot, in de strijd tegen de Joodse staat. Plotseling is hij moedig! De enige zekerheid die we nog hebben, is dat Van den Broek en de progressieve linkse intellectuelen van deze wereld geen millimeter zijn veranderd.

Dit is de enige zekerheid sinds de val van de Muur. Niet veel, maar toch!

Vaclav_Havel_IMFDeze Europeanen lijken op het schuim op de stranden van Europa dat langzaam zal verdwijnen. Maar Havel en de zijnen zullen als grote Europeanen de eeuwige golven zijn, die ons altijd aan waarheid en vrijheid zullen herinneren.

Havel zal in ons geweten moeten worden gegraveerd: ‘Leven in waarheid, als daad van verzet van de mensheid tegen een afgedwongen positie, is daarentegen een poging de controle over het eigen verantwoordelijkheidsbesef te herwinnen.’

Geef Václav Havel door aan de volgende generatie Europeanen.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in achtergrondinformatie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s