1%, DE DUIVELSE ILLUSIE

p[ower of the peopleCrisis echt of een kunstmatige situatie om de massa te manipuleren, de stuipen op het lijf te jagen? Staatsschuld aantoonbaar of ontwerp om de bevolking te imponeren met een soort monopoly-spel van politici? Bestaat geld nu echt of alleen digitaal? ……

Hoe moeten we die 1% nu omschrijven? Illuminatie, Elite, New World Order? Big Pharma, Bilderbergers, VN, NSA? Wallstreet, de Bankenmaffia, politici? Europese Unie, de heersers over de voedselindustrie, doorgeschoten wetenschappers? Hoe ziet het schaakbord van deze 1% eruit?

Het dringt langzaam tot ons door dat er een groep lieden is, die zich boven de massa verheven voelt, geen enkel respect heeft voor de natuur en nog minder voor mensen, ‘het gewone volk’. In hun zucht naar virtueel geld en evenzo virtuele macht beroven ze de aarde van zijn bodemschatten zonder zich te bekommeren over de gevolgen en de milieuvernietiging die ze veroorzaken. Voor genocide hier en daar draaien ze de hand niet om. Ze vervuilen onze leefwereld met leugens via de mainstream media; ze voeden ons met illusies die ons steeds meer verwijderen van onze eigenlijke aard; ze zetten aan tot vooroordelen jegens elkaar ………….

Maar helaas ontbreekt ons nog teveel aan inzicht van alle feiten. Een ondoooccupy-wall-street-story-toprzichtig netwerk van machtsconcentraties dat zorgvuldig buiten het oog van de massa wordt gehouden. Hoofdpijndossiers voor onderzoekjournalisten……

Dat wat door de 1% zorgvuldig werd bewaakt komt echter langzaam naar buiten en netwerken worden ontrafeld. De onaantastbaarheid van de 1% begint te wankelen, mede dank zij een aantal klokkenluiders. Het is daarom belangrijk om te weten hoe deze 1% opereert.  Bijvoorbeeld:

“Hoe de Transnationale Heersende Klasse in elkaar zit en hoe de grootste bedrijven van de wereld met elkaar verbonden zijn.

Oorspronkelijke bron: projectcensored.com  uittreksel van een artikel in de vertaling voor Earth Matters door Hansjelle Dijkstra)  

Dit onderzoek vraagt: wie behoren tot de 1% machtselite, en in welke mate werken zij eendrachtig aan hun eigen belangen om winsten op te strijken, afkomstig van die andere 99%?

De Occupy beweging heeft een mantra ontwikkeld die zich richt op de grote ongelijkheid op het gebied van rijkdom en macht tussen ’s werelds rijkste Één procent en de rest van ons.

Terwijl de 99 procent mantra ongetwijfeld dienst doet als een motiverend instrument voor een open betrokkenheid, bestaat er weinig inzicht in wie precies tot die Eenprocent behoren, en hoe zij er in slagen om de macht over de wereld in hun greep te houden. Hoewel er in de afgelopen vijftien jaar veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de machtselite in de Verenigde Staten, is het onderzoek naar transnationale ondernemingen nog maar pas begonnen.( zie o.a. Leslie Sklair, The Transnational Capitalist Class, Oxford, UK, Blackwell, 2001; The Making of a Transnational Capitalist Class, Zed Books, 2010.)

illgabr.3Een mens is in staat om een product voort te brengen dat een zekere waarde heeft. Een georganiseerd bedrijf huurt arbeiders in die beneden de waarde van hun arbeidskracht worden betaald. Het resultaat is wat Marx noemde “meerwaarde”, die uitgaat boven de kosten van de arbeid. Het scheppen van meerwaarde stelt degene die de productie-middelen bezit in staat om nog meer kapitaal te vergaren. Bovendien versnelt het geconcentreerde kapitaal de exploitatie van natuurlijke bronnen door particuliere ondernemers, ook al zijn deze natuurlijke hulpbronnen feitelijk het gemeenschappelijke erfgoed van alle levende wezens.

Een onderzoek van ETH uit Zürich, (uitgevoerd door Stefania Vitali, James B. Glattfelder en Stefano Battiston),  rapporteert dat een kleine groep bedrijven –vooral bestaand uit banken- over een enorme macht beschikt over de wereldeconomie. Met behulp van gegevens van Orbis uit 2007, een gegevensbestand waarin 37 miljoen bedrijven en investeerders staan, ontwikkelden de Zwitsers wiskundige modellen over de wereldeconomie. Dit onderzoek is het eerste dat keek naar de 43.060 transnationale ondernemingen en naar het web van eigendom tussen hen. Het onderzoek creëerde een “kaart” van 1.318 bedrijven die in het hart staan van de wereldeconomie, [zie NEXUS 19/4].  Het onderzoek wees uit dat 147 firma’s een “super-entiteit” van rijkdom vormen.

u kunt het complete Zwitserse –Engelstalige- onderzoek (in PDF) downloaden via deze link)

De top 25 van de 147 intens met elkaar verbonden bedrijven zijn

 1. Barclays PLC*
 2. Capital Group Companies Inc.GOD-1
 3. FMR Corporation
 4. AXA
 5. State Street Corporation
 6. J. P. Morgan Chase & Co.*
 7. Legal & General Group PLC
 8. Vanguard Group Inc.
 9. UBS AG
 10. Merrill Lynch & Co. Inc.*
 11. Wellington Management Co. LLP
 12. Deutsche Bank AG
 13. Franklin Resources Inc.
 14. Credit Suisse Group*
 15. Walton Enterprises LLC
 16. Bank of New York Mellon Corp
 17.  Natixis
 18. Goldman Sachs Group Inc.*
 19. T Rowe Price Group Inc.
 20.  Legg Mason Inc.
 21. Morgan Stanley*
 22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.
 23. Northern Trust Corporation

* BlackRock Bestuurders

BlackRock bestuurders hebben dus directe betrekkingen met tenminste zeven van de top-25 bedrijven die Vitali en collega’s geïdentificeerd hebben als een internationale “super-entiteit”. Ze hebben directe relaties met zeven van de 25 meest met elkaar verknoopte ondernemingen in de wereld. De 18 bestuursleden van BlackRock controleren en beïnvloeden tientallen biljoenen dollars aan kapitaal, en ze vertegenwoordigen de kern van de sterk met elkaar verbonden bedrijven in de financiële sector. Hieronder volgt een voorbeeld van een dwarsdoorsnede  van kerngetallen en bedrijfsmiddelen, behorend bij de economische “super-entiteit”, zoals die door Vitali en collega’s in beeld zijn gebracht.

De Investerings Sector: BlackRock

BlackRock Inc. is ’s werelds grootste activa managementsysteem met meer dan 10.000 medewerkers en met investeringsteams in 27 landen. Tot het klantenpakket behoren gemeenschappelijke, publieke-, vakbonds- en industrie-pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen van derden, schenkingen, stichtingen, charitatieve instellingen, bedrijven, officiële instellingen, sovereign wealth funds, banken, financiële professionals en particulieren, overal ter wereld. In december 2009 kocht BlackRock Barclays Global Investors. Sinds maart 2012 beheert BlackRock een eigen vermogen van 3.680 miljard dollar, in de vorm van een vast inkomen, cash management, alternatieve beleggingen, vastgoed en adviserende strategieën. Zie voor meer informatie: www2.blackrock.com/global/home/AboutUs/index.htm

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op 1%, DE DUIVELSE ILLUSIE

 1. Heel informatief, bedankt.
  Er zijn 5 machten in de 1%: banken, multinationals, legers, religies, onderwereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s