15 AUGUSTUS……

indisch%20monumentIn Den Haag herdenken oorlogsslachtoffers de bevrijding van Nederlands-Indië uit handen van het fascistische Japan op 15 augustus 1945 . De plechtigheid in Den Haag vond ook dit jaar plaats bij het Indiëmonument.

Na de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten nog duizenden Nederlanders tot drie jaar na de bevrijding vast in interneringskampen. Meteen na de capitulatie van Japan brak de opstand in Indonesië uit, waardoor de Nederlanders doelwit werden van moordende opstandelingen van Soekarno gedurende de Bersiap.

Japan begon met zijn expansieoorlogen toen het Mantsjoerije binnenviel in de nacht van 18 september 1931. Het “Mantsjoerije-incident” is een bepalende factor in de ontwikkeling van het militarisme en imperialisme in Japan. Toen bleek reeds dat Japan geen enkel mededogen of enig eerbied voor menselijk leven aan de dag legde. Vanuit Mantsjoerije trok het Japanse Kanto-leger moordend en verkrachtend verder zuidwaarts: Cambodja, Korea, Vietnam, Maleisië en Birma om uiteindelijk in 1942 Nederlands-Indië binnen te vallen. Japan is mede door zijn militair optreden, medische experimenten, slavenarbeid e.d. verantwoordelijk voor ten minste 48.000.000 doden. Hun wreedheden kende geen grenzen.

Na de ‘bevrijding’ van Nederlands-Indië bleef nog steeds de angst en onzekerheid. De Engelsen en Australiërs kregen geen greep op de situatie en ook hun luchtaanvallen op 12 december 1945, waarbij Bandung, Soerabaja en Djakarta letterlijk in brand stonden, zaaide meer verdeeldheid dan dat het iets oploste. Daarna volgde noodgedwongen de politionele acties vanuit Nederland……. De spijtoptanten en de ronduit onvriendelijke en vijandige reacties van de Nederlanders jegens de ‘vluchtelingen’ uit Indonesië……

Uit het lied van de schuld:

  • ‘Toen Nederland aan een groots herstel begon, was de strijd nog niet gestreden in de tropenzon……
  • Ons eigen land dat zich zo rechtvaardig waant heeft een stuk van zijn verleden verdonkermaand………
  • Maar als niets geschiedt gaat dit hartzeer niet voorbij! Onze kinderen die het erven, denken net zoals wij……….’

De eerste generatie Japanse oorlogsslachtoffers kon niet praten of vertellen over alles wat Indiëherdenkingze hadden meegemaakt en onder-gingen de chaos, het blijven zoeken naar overlevenden en familieleden, de immer aanwezige onveiligheid, de gedwongen evacuaties en de woede naar alles wat Japans was.
De tweede generatie Japanse oorlogsslachtoffers, waartoe ik behoor, leerde zwijgen, vooral geen vragen te stellen, leerde leven met ‘geheimen’, de onderdrukte emoties die soms tot uitbarsting kwamen doch niet bespreekbaar waren en het ontheemde gevoel, zonder enige zekerheid over hoe de toekomst eruit zag en zonder de mogelijkheid om een familieband op te bouwen of ergens bij te horen.

Je ontkwam niet aan de verhalen over alle ellende die de Japanse bezetting had aangericht maar altijd in de derde persoon. Een opsomming aan wreedheden die ‘anderen was overkomen’.

Tot vandaag de dag heb ik mijn kinderen niets kunnen vertellen over mijn jeugd, mede omdat deze generatie niets wil horen over zaken die afwijken van hun huidig, herkenbare leventje. Aan de andere kant wilde ik niet dat mijn kinderen zouden opgroeien met anti-Japanse ideeën.

Dan bedenk ik ook dat Japan tot op de dag van vandaag in de grote ontkenning leeft en inmiddels twee generaties in onwetendheid en ontkenning verder is……..
http://www.indieherdenking.nl

http://youtu.be/Un_7u20_lLQ   Henny Brandjes over haar leven in een Jappenkamp

http://youtu.be/4LBKpcrhGug    Het verhaal van Indië

http://youtu.be/LXmjqOASOoI  Veteraan over zijn diensttijd in Nederlands Indië 1947

http://youtu.be/f30ig4MzpfM    Waarom zijn de Molukkers in Nederland?

http://www.indischherinneringscentrum.nl/

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in achtergrondinformatie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s