JE LEVEN IN EEN VAAS…..

fantasy1Een professor filosofie stond voor zijn klas en had een aantal voorwerpen voor zich. Toen de klas begon pakte hij zonder woorden een grote lege vaas en deed hem vol met golfballetjes. Toen vroeg hij zijn studenten of de vaas nu vol was. Iedereen beaamde dat.

De professor nam een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die uit in de vaas. Hij schudde de vaas een beetje. De kiezelsteentjes rolden in de open plekjes tussen de golfballetjes. Toen vroeg hij zijn leerlingen opnieuw of de vaas vol was. Alweer zei iedereen dat dit zo was.

De professor pakte een doos met zand en goot hem uit in de vaas. Natuurlijk, het zand vulde alles verder op. En weer vroeg hij of de vaas vol was. De studenten reageerden met een unaniem ‘ja’.

Daarop nam de leraar twee biertjes uit zijn tas en goot en de gehele inhoud in de vaas, totdat er geen drup meer bij kon. De studenten lachten.

‘Nu’, zei de professor toen het lachen afnam, ‘wil ik dat jullie je voorstellen dat deze vaas symbool staat voor wat jullie in je leven zo belangrijk vinden.

  • De golfballetjes zijn de belangrijkste zaken – je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden en je favoriete passies. Als al het andere verloren is gegaan, maar deze zaken zijn er nog, dan is je leven nog steeds de moeite waard.
  • De kiezelsteentjes vertegenwoordigen de andere dingen die ook belangrijk zijn zoals je werk, je huis en je auto.
  • Het zand is al het andere – de kleine, onbelangrijke dingen: the small stuff.’

‘Wanneer je het zand eerst in de vaas doet, is er geen ruimte meer voor de kiezelsteentjes of golfballetjes. Zo is het ook in het leven.lelies

Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteedt zul je nooit ruimte hebben voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Geef daarom eerst aandacht aan de dingen die belangrijk zijn voor je geluk.

Breng tijd door met je kinderen. Breng tijd door met je ouders. Bezoek je grootouders. Neem je partner mee uit eten. Speel nog eens een potje tennis. Er is altijd tijd om het huis schoon te maken en het gazon maaien.

Zorg eerst voor de golfballen, de dingen die echt belangrijk zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.’

Eén van de studenten stak haar hand op en vroeg waar het bier voor stond. De professor glimlachte en zei: ‘Ik ben blij dat je dat vraagt. Het bier laat zien dat hoe vol je leven ook lijkt, er is altijd ruimte voor een paar biertjes met een vriend!’

Deze tekst circuleert al enige tijd op internet en ik pak die toch even op omdat ik deze tekst in al zijn simpelheid op zijn minst tot nadenken stemt. Deze tekst zegt ook dat er naast problemen, kleine verliezen, teleurstellingen altijd mogelijkheden zijn om je er boven op te werken en sterker in het leven te staan.

Een ander mooie ‘fabel’, een aantrekkelijk verhaal waarvan je kunt leren is het verhaal van de ganzen:

Iedere herfst en het voorjaar zien we weer die grote groepen ganzen voorbij vliegen in die bekende V-formatie. Bekijk ze eens goed en zie hoe ze allemaal één richting, één doel hebben……..

EGYPTIAN GOOSE, (Alopochen aegyptiacus) FAMILY NEAR MOUNT KENYA, KENYAWanneer een gans zijn vleugels beweegt, creëert hij daarmee een opwaartse kracht voor de gans achter hem. Een dergelijke vogelzwerm krijgt daarmee een aanzienlijk groter vliegbereik dan wanneer een gans alleen vliegt.
Als een gans uit de formatie vliegt, voelt hij direct de weerstand van het solovliegen. Hij zal direct weer in formatie gaan vliegen om die opwaartse kracht van de gans, die voor hem vliegt, te kunnen benutten.
Voorop vliegen kost natuurlijk veel energie. dus als de gans aan kop vermoeid raakt, gaat hij achteraan vliegen en neemt een andere gans zijn plaats in.
Ganzen communiceren helder met elkaar. Ze laten elkaar continue weten hoe het ervoor staat. Ze roepen van achteren de voorhoede toe en zo moedigen ze iedereen aan om op snelheid te blijven vliegen.

Hier kunnen wij als mensen opnieuw wat van leren en feitelijk terugvallen op een stuk gemeenschapszin van eerdere generaties. We moeten gewoon de hype van individualisme uit de zestiger en zeventiger jaren, het grote concurreren en elkaar naar de kroon steken uit de tachtiger en negentiger jaren bij de stort zetten. Terug naar samenwerking, een gemeenschappelijke richting en een onderlinge saamhorigheid met onze medemensen.
Door als groep te fungeren blijven we dezelfde richting opgaan. Wij accepteren hulp en geven het door aan anderen binnen de groep. Zo ontstaat een groepsdynamiek die alle betrokkenen gelijkelijk vooruit helpt op weg naar een solidaire samenleving. Het bundelen van krachten, talenten, vaardigheden en gestelde doelen is het enige dat ons omhoog stuwt ‘in de vaart der volkeren’

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in achtergrondinformatie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op JE LEVEN IN EEN VAAS…..

  1. klaasv zegt:

    Beste Gabriele,

    Ik zie het verband tussen deze twee ultrakorte verhaaltjes niet, maar goed, ze snijden ook los van elkaar genoeg hout. Ik ben het met je conclusie over het ‘moeder-de-gans’-sprookje niet helemaal eens. De individualisering ‘een voor allen, allen voor een’ is al veel ouder, de drie musketiers (die feitelijk met z’n vieren waren) wisten dat al en gaat eigenlijk nu veel verder dan in mijn jeugd (de jaren 60-70 waar je naar verwees) met steeds meer individuele bedrijven (ZZP!) onder andere. Wij onderscheiden ons van gansjes dat de man of vrouw voorop (voorzitter, directeur, (minister-)president) niet meer luistert (hebben dergelijke snoeshanen en hotemetoten dat ooit gedaan?) naar haar/zijn volgers, werknemers, leden, maar alleen naar zichzelf en overigens naar de ‘naaten’ en hoogstens ook klanten en heel misschien leveranciers. Hoogste tijd om eindelijk wakker te worden. Domme door de Duitsers uitgevonden, door Nederlanders aan en in de praktijk getest en uitgevoerd. De Italianen hebben het tot schone kunst verheven. Wat is het? Antwoord nadat je een paar keer hebt geraden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s