DE LES VAN IJSLAND!

BBELANGRIJKE ONTWIKKELINGENWAAROM HIELD ONZE MEDIA DEZE ONLANGS VREDIG VERLOPEN REVOLUTIE IN IJSLAND VOOR ONS VERBORGEN??

Wist U ook maar iets over de vredige IJslandse revolutie van de afgelopen 5 jaren? Indien u dit niet eerder hoorde is dat omdat er nooit iets over werd uitgezonden op de TV of dat het ook maar enigszins bespreekbaar was op de mainstream media. Slechts degenen die op de juiste websites of Facebook pagina’s terecht kwamen lukte het om achter deze informatie te komen. Hoe kon dit gebeuren? Hoezo werd zo’n monumentale gebeurtenis weggehouden van het grote publiek?

Laten we eerst bekijken wat er aan deze revolutie vooraf ging, dan wordt het duidelijker waarom dit nooit openbaar is geworden.

Het begon in de tijd dat er een hoop financiele onrust zich over de wereld verspreidde en log.spiraaler allerhande verhalen via het nieuws over ons werden uitgestort omtrent het gerommel in de bankwereld, hoe banken begonnen om te vallen en alle reddingsacties om ze toch nog overeind te houden. Het verhaal van IJsland is echter geheel anders, er viel niets om en er werden geen protesten gesmoord, maar inplaats daarvan nam de Ijslandse bevolking zelf het heft in handen. En precies daarom werd dit verhaal nooit ergens op de media getoond. Indien de rest van de wereld had gezien dat het gewone volk had gewonnen zou dit ze op -voor bankiers en politici- vervelende ideeën gebracht hebben.

Tijdens de financiele onrust in 2008 en 2009 dwong de bevolking van IJsland hun regering om af te treden en banken werden gesloten. Dit gebeurde allemaal heel vreedzaam. Hieronder volgt een samenvatting over het verloop van de ontwikkelingen gedurende een periode van enkele jaren en het begon allemaal omdat iedereen in Ijsland besefte dat deze situatie van financieel wanbeleid niet mocht voortduren..

2008 – De staatsbank van Ijsland wordt genationaliseerd. De Krona, de IJslandse munteenheid devalueert en de beurshandel valt stil. Het land is zo goed als failliet.

 2008 – De bevolking slaat de handen ineen en neemt stelling tegen het parlement. Ze eisen met succes het ontslag van hun minister president en sturen hun regering naar huis. Er komen nieuwe verkiezingen.

Echter, het land verkeert nog steeds in een beroerde financiele situatie. Het Parlement had net een motie aangenomen ten aanzien van de terugbetaling van €3.500,- miljoen Euro aan Engeland en Nederland. Een last die gedurende 15 jaren, met 5% rente, door de burgers van IJsland moest worden opgehoest.

2010 – De burgers van IJsland gaan weer de straat op en eisen over deze toezegging een volksreferendum. In Januari 2010 had de president van Ijsland zijn goedkeuring nog niet gegeven, maar inplaats daarvan bekend gemaakt dat de mensen hierover moesten stemmen.

sunsetIn Maart stemt het volk per referendum tégen terugbetaling met een overdonderende meerderheid van 93%. Intussen zijn regeringsambtenaren begonnen met een strafrechterlijk onderzoek naar degenen die feitelijk verantwoordelijk zijn voor de crisis.. Veel personen onder de uitvoerende macht en bankiers worden gearresteerd. Op bevel van Interpol worden alle betrokkenen gedwongen IJsland te verlaten.

Er wordt een speciale vergadering geïnstalleerd om een nieuwe grondwet te schrijven, (met de Deense grondwet als voorbeeld) om te voorkomen dat er eventueel nog meerdere buitenlandse schulden worden opgeëist.

Uit 522 kandidaten worden 25 burgers gekozen –zonder de minste politieke betrokkenheid-. De enige voorwaarden voor hun kandidatuur bestaat uit hun meerderjarig zijn en dat ze door van 30 mensen worden voorgedragen. De constitutionele bijeenkomst gaat aan het werk in Februari 2011. Ze produceren een ‘carta magna’ gebaseerd op aanbevelingen van uit diverse groeperingen, van uit het hele land. Uiteindelijk moet deze nieuwe grondwet worden goed gekeurd door het parlement en de nieuwe -door de verkiezingen tot standgekomen- wetgevende macht.

U begrijpt wel dat dit onmogelijk kon worden weergegeven in de buitenlandse kranten, via radionetwerken of de televisie. Stel u voor dat dit regelmatig zou zijn gevolgd door de diverse media over de hele wereld, dan kunt u zich voorstellen dat dit voorbeeld elders navolging zou kunnen krijgen. We horen allerhande, angst verspreidende berichten op de media, maar nimmer verhalen die bedreigend kunnen zijn voor het huidige systeem.

Een andere belangrijke factor binnen deze geweldloze revolutie is, dat dit niet gebeurde in een land waar geweld, bloedvergieten of angst heersen. Geen geweren of vuurgevechten! Het ging gewoon om mensen die samen op vredige wijze een plan uitwerkten. Dit zou zonder twijfel over de hele wereld kunnen gebeuren. Maar de mensheid is zo geprogrammeerd dat ze zichzelf op dit gebied niet capabel acht. We horen altijd dat het nodig is om geregeerd te worden; er lopen zoveel rare mensen rond dat er een grote broer moet zijn om de orde te bewaren. De waarheid is echter dat, zonder bepalingen en regelgeving die het systeem in stand houdt, we veel meer een vrediger samenleving zouden hebben omdat we dan niet langer meer in een overlevings situatie zouden zitten.

IJsland heeft een nieuw begrip zichtbaar gemaakt, een nieuw voorbeeld gegeven van walking cathet gegeven hoe men leiders kiest! Iemand die meerderjarig is en kan terugvallen op de steun van 30 mensen kan dat voor elkaar krijgen. Dit is geweldig, want de enige reden waarom we hoogopgeleide politici hebben is, omdat de elite er zeker van wil zijn  dat deze marionetten voldoende geprogrammeerd zijn om het systeem in stand te houden. Bovendien hebben ze ook belangen binnen het bedrijfsleven zodat ze door het grote geld onder controle blijven.

Nu bereidt IJsland zich voor om daadwerkelijk sommige van haar vroeger machtige bankiers te vervolgen en de IJslandse speciale aanklager heeft bevestigd dat het om zo”n negentig mensen kan gaan. Intussen kunnen zo’n 200 mensen, inclusief de directeuren van de drie grootste banken in IJsland, strafrechterlijke vervolging tegemoed zien voor eerder begane misstappen. Of het helemaal terecht is dat het juridisch zo wordt aangepakt blijft een vraag, maar het is wel begrijpelijk dat dit gebeurt..

Hopelijk zullen er snel meerdere landen dit voorbeeld volgen.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op DE LES VAN IJSLAND!

 1. gerardbik zegt:

  Hoopgevend. Hier zou ik meer van willen weten. Heb je een link naar een goede bron?

  (Overigens is IJsland met twee hoofdletters aan het begin. Dit kan Word niet begrijpen, maar je kunt de automatische correctievoorkeuren aanpassen zodat ie op zijn Nederlands werkt. )

  • Hallo Gerard, dit artikel heeft een paar weken in de steigers gestaan, maar de info komt van http://www.RT.com, YouWantToKnow en De journalist Arjan Broere (Earth Matters). Je vindt daar ook links naar andere websites.

   En ja, ik heb IJsland regelmatig gecorrigeerd met twee hoofdletters, maar iedere keer werd dat gewijzigd en is uiteindelijk ook zo hier op terecht gekomen. Vind het wel symptomatisch voor onze software, die het ons zo gemakkelijk wil maken dat het spontaan onze inbreng hardnekkig blijft ‘verbeteren’.

   • gerardbik zegt:

    Bedankt. Kijk, WordPress vindt IJsland met twee hoofdletters wél goed. IJsselmeer, IJzerdraad 🙂 WordPress programmeurs denken aan mensen. Microsoft programmeurs denken aan computers.

 2. Joop Seebus zegt:

  Vanzelfsprekend is het een bijzonder interessante ontwikkeling, maar het geeft ook aan dat het belang en de invloed van de financiële sector in IJsland zeer beperkt waren. Het is vaak moeilijk vechten tegen gevestigde belangen, die een zekere cloud hebben en hun netwerk hebben tot in de hoogste kringen van de regering. Dat was in IJsland te doorbreken.
  Dit gaat helaas in Nederland niet werken. De DNB heeft hier zitten slapen door een vergunning af te geven voor het piramidespel van de IJslandse Banksky, ondanks alle rode vlaggen. Waarom kon Frankrijk wel de vergunningen weigeren?
  DNB heeft te veel macht in Nederland, via het benoemingsbeleid, om werkelijk onafhankelijk te opereren en maatregelen te nemen die vaak niet stroken met die van de Regering. Belangenverstrengeling met de politiek ? Wouter Bos sloot een “groot” akkoord met de IJslandse regering, maar wat is het vervolg nu? Iedere medaille heeft helaas twee kanten.

  • Toch geloof ik dat het mogelijk is om als volk de overheid de voet dwars te zetten, maar da vereist solidariteit en het loslaten van hebberigheid. Als iedereen zijn spaargeld terugtrekt heeft ook DNB een probleem. Als dat gokken op de beurs eens nagelaten werd, zijn we al op de goede weg. Maar iedereen wil snel geld verdienen zonder naar de lange termijngevolgen te kijken. Net zoals iedereen voor zoete koek aannam dat de crisis reëel is, terwijl de overheid met geld smijt.

  • Gert Bee zegt:

   Beste Joop,
   De financiële sector woog in IJsland relatief gezien net veel zwaarder dan in Nederland, die IJslanders hebben gewoon meer ballen.
   Overigens hebben jullie in Nederland weinig te klagen i.v.m. de Dexia-molensteen van 85 miljard toxische leningen die de Belgische regering ons Belgen om de hals heeft gehangen. En die zwijnen zijn zelfs aan de macht kunnen blijven door met alle 6 kleine partijen die in de Raad van Bestuur van Dexia zaten samen te spannen tegen de grootste (en niet aan Dexia medeschuldige) partij, waardoor ze een parlementaire onderzoekscommissie en welverdiende celstraf hebben kunnen voorkomen.
   Gelukkig hebben we onze Nederlanders en Duitse vrienden nog om via het ESM de rekening te betalen zodra onze Belgo-Berlusconi’s het land definitief het ravijn in rijden, waarvoor hartelijke dank!
   We rekenen overigens ook op jullie om een stevige anti-euro stem uit te brengen binnen enkele maanden, hetzij via de SP hetzij via die grappige meneer Geert met het gele haar.

 3. Gerard Bik zegt:

  Nederland dommelt rustig verder.
  De actie van vrachtwagenchauffeurs op 7 maart zou met wat extra inspanning een landelijke staking kunnen worden…

 4. John zegt:

  Dat media hier geen aandacht aan hebben gegeven is niet helemaal waar. De VPRO geeft in uitzendingen als tegenlicht regelmatig een andere kijk op de wereld.
  Zie: http://www.vpro.nl/lees/gids/zomerserie/ijsland.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s