WIJZE VAN LEVEN -2-

late herfstNet weer terug in Nederland wil ik toch een aantal andere ‘benaderingen’ met u delen omdat dit toch kan bijdragen aan een beetje zicht op de Amerikaanse samenleving.

Als eerste de foodstamps of tewel voedelbonnen. Mijn gastvrouw is één van die mensen die geen gegarandeerd vast inkomen heeft, maar wel voor drie kinderen zorg draagt. Dat betekent dat zij recht heeft op foodstamps. Zij krijgt daarom $300,- per maand om voedsel te kopen. Dit gebeurt via een pinpas die ook als zodanig herkenbaar is en die ook alleen gebruikt mag worden om voedsel te kopen. Wanneer bij de kassa de gegevens van die pas worden ingevoerd kan ze alleen voedingsmiddelen afrekenen. Alle non-food artikelen worden geweigerd. Dat gebeurt automatisch, maar niemand zal daar dan ook misbruik van maken.

Niet alleen is het voedsel in Amerika veel goedkoper, maar ook voor kleding betaal je hier een spotprijs. In ieder geval zijn deze maandelijkse foodstamps te verkiezen boven onze Kinderbijslag, die maar één keer per kwartaal wordt uitgekeerd en waarmee je hier relatief weinig kunt doen.

Als tweede het steeds meer groeiend verzet tegen GM’s of wel genetisch gemanipuleerd voedsel, speciaal met betrekking tot sojadrinks, sojamelk, groentes of vleesvervangers. Op acht van de tien producten staat duidelijk vermeld: ‘GM, No thanks!’

Maar ook bij de boeren is er sprake van duidelijke keuzes tégen het bemesten of zaaien van genetisch gemanipuleerde producten. Terwijl niemand er voor 100% zeker van kan zijn of er van overheidswege toch niet gerommeld wordt met GM’s. Immers de FDA (Food en Drugs Administration) heeft ontheffingen van de meldplicht gekregen om toevoegingen van bepaalde stoffen te vermelden.

Ook de postbezorging verloopt hier anders vanwege de enorme afstanden. De postbodes rijden hier in busjes rond en gaan alle persoonlijke brievenbussen af, die langs de weg geplaatst moeten worden. Aan iedere brievenbus zit een rode vlag, die je omhoog zet als je post te versturen hebt, zodat de postbode die op kan halen, waarna hij de vlag weer naar beneden zet. De aan de bewoner/ eigenaar gerichte post laat hij in de bus achter. En ook hier geldt dat niemand zijn brievenbus af kan of hoeft te sluiten.

Bij veel Amerikanen neemt de Kerk een belangrijke plaats in. Er zijn veel verschillende kerkgenootschappen, maar met een overwegend protestantse achtergrond. samenlevenHier in Tennessee zijn verschillende kerken op Baptistische grondslag, maar ook Zevende dag Adventisten e.d. Zelf bezocht ik met verschillende leden van mijn gastgezin op zondagochtend de Lighthouse Baptist Church. Visitanten zonder eigen auto kunnen altijd met een schoolbus meerijden en zodoende kreeg ik meermaals een uitgebreide rondtoer door Columbia, terwijl de bus een deel van de kerkgangers her en der ophaalde. Wat mij aantrok was de warmte die van de mensen onderling uitging, het vele (gospel)zingen en het werkelijk uitstekende pianospel van de domineesvrouw. De veel aanwezige kerken hebben meestal per kerk een bescheiden aantal leden, de gebouwen zelf echter buiten de woonwijken. Mede vanwege de extra activiteiten die ze hun leden aanbieden, zoals Bijbellessen, discussiegroepen, pick-nicks, spelletjes, goederen en gebruiksvoorwerpen uitwisselen, extra vieringen…… Vandaar dat de meeste aanwezige mensen elkaar kennen en je zelfs als buitenstaander een onderlinge verbinding voelt. Solidariteit en elkaar hulp, maar ook een luisterend oor, troost en genegenheid bieden.

Je komt niet snel als buitenstaander met Amerikanen in contact, maar ben je eenmaal geïntroduceerd dan wordt je als bijna-familie opgenomen. Echter, ga je bij Amerikanen op bezoek of geef je een voordracht, dan neem je je eigen drinken en eten mee. Het is niet gebruikelijk dat je iets te drinken of te eten krijgt aangeboden, maar niemand kijkt vreemd op wanneer je je meegenomen drinken of eten nuttigt zonder iemand iets aan te bieden. Dat hebben ze allemaal zelf bij zich.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in achtergrondinformatie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op WIJZE VAN LEVEN -2-

  1. Tiny zegt:

    Je zou dus zeggen dat Amerika ver vooruit op ons staat?..ik heb steeds gehoord dat het zorgsysteen bijv heel onmenselijk in elkaar stak, geen verzekering ook alleen zeer noodzakelijke hulp door geneesheren,…
    Laatst las ik ook hier trouwens dat het zo dus niet is!,..nu lees ik nog meer hoe het echt zit, mooi artikel, daar zou Rutten eens naar moeten kijken,maar jammer ,…hij is beperkt in zijn zienswijze…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s