WIJZE VAN LEVEN.

Over enkele dagen vlieg ik terug naar Nederland, naar de mij bekende manier van onderdrukking in een land waar fysieke ruimte niet meer voorhanden is.

Want dat is het eerste wat je hier in Amerika opvalt: ruimte in de breedste zin van de betekenis. Huizen die ver uit elkaar liggen, veel bossen en bossages tussen de huizen en daar, waar ik de afgelopen weken heb gelogeerd, lopen de wasbeertjes, de bokken en de herten aan het einde van de tuin vrijelijk rond. Het was bronsttijd dus je zag de bokken achter de herten aanjagen. Maar ook tussen de huizen liepen op een late namiddag drie herten rond. En dit alles in een grote stad als Columbia.

Brede wegen, die langs bebossingen voeren om uiteindelijk bij een woonwijk, één van de vele kerken of een shoppingmall uit te komen.

Het is me alleen niet gelukt om de herten op foto vast te leggen, want bij de minste beweging flitsen ze weg en ze zijn ontzettend alert. Maar ik heb ze gezien en dat meerdere malen.

In Amerika kun je dus absoluut niet zonder auto, want er zijn geen busverbindingen voor een stadsritje of treinen tussen de steden. Je bent werkelijk op een auto aangewezen en dat maakte mij in dit geval nogal afhankelijk van de mensen met wie ik te maken had.

Een auto is hier ook maar een vervoersmiddel, meestal een SUV of een kleine truck, die je niet hoeft af te sluiten wanneer je die ergens parkeert. Zelfs de ramen hoef je niet dicht te doen. Mijn gastvrouw heeft twee lange barsten in haar voorruit, die er al anderhalf jaar inzitten, maar deze voorruit wordt pas vervangen wanneer die breekt of eruit valt. Geen emplooi dus voor Carglass.

Maar ook rijschoolhouders kunnen hier geen droog brood verdienen. Je kunt hier vanaf je zestiende een vergunning (student permit) bij de DMD (Driver Motorverhickles Division) aanvragen om binnen 150 dagen je theorie-examen te halen. Je krijgt dan een boekje met de theoriestof, dat je zelf kunt bestuderen totdat je vindt dat je de stof voldoende beheerst. In principe is iedereen bij DMD bevoegd om op aanvraag examens af te nemen. Wanneer je geslaagd bent voor je theorie-examen (kosten $60,-) krijg je een ‘learning permit’ om binnen twee jaar een examen voor je rijbewijs af te kunnen leggen. De rijervaring doe je op door te gaan rijden met iemand, meestal een ouder dan wel een oudere broer of zus, die tenminste twee jaar in het bezit is van een rijbewijs en je leert autorijden.

Omgaan met de auto leer je in je buurt; vervolgens doe je dan verder rijervaring op door in de praktijk met je familie, of tenminste de begeleidende ouder, erop uit te gaan. Wanneer de tijd er rijp voor is vraag je bij de DMD een examen aan en je doet dat in de eigen (familie)auto, al dan niet met de familie er nog in. De kosten van dat examen liggen een paar tientjes hoger.

De zoon des huizes heeft zodoende ons op thanksgiving naar een boerderij gereden om daar met een hele hoop familieleden deze dag te vieren. Een tocht van bijna twee uur door een wijdse omgeving, met een stuk snelweg maar uiteindelijk smalle binnenwegen tussen enorme velden en een aantal verspreide boerderijen. Een ervaring op zich om dit landleven eens mee te maken.

Alles kleiner en vooral functioneel, maar met een grote TV-schotel, generator om elektriciteit op te wekken, stromend water, vloerverwarming en riolering. Rond de boerderij nog de karakteristieke schuren voor diverse doeleinden, waaronder een ‘mudroom’. Een schuur met een douche en toilet om zich eerst schoon te maken (letterlijk de modder af te spoelen) voordat ze de boerderij zelf mogen betreden.

Een waranda met de schommelbank, zitje en verschillende soorten windgongs en creatieve huisvlijt. Daarvoor een betegeld terras met een gigantische barbecue en binnen nog een grote open haard.

Families zijn hier groter waardoor je je hier minder snel van God en iedereen verlaten zult voelen, want de familie is hier inderdaad op zichzelf aangewezen en er ontstaat over het algemeen een hechte familieband. Zo’n familie als ik hier dus heb leren kennen zijn er veel in Tennessee en Kentucky.

Het zou me ook niet lukken om een beschrijving te kunnen geven van DE Amerikaan, want dat verschilt van staat to staat, tradities en leefomgeving. De wetgeving verschilt van de staten onderling, maar ook de levenswijze en gewoonten. Of welke nieuwe innovaties ze implementeren. Er kunnen dus ook moeilijk echte Amerika kenners zijn, zoals ze in Nederland voorgesteld worden. Hun ervaringsgebied strekt zich niet verder uit dan een aantal grote steden, veelal Washington of New York.

Wanneer ik weer terug ben in Nederland ben ik benieuwd hoe het daar in de afgelopen weken zich heeft ontwikkeld. Bestaat de Euro nog, is Griekenland failliet, hebben we nog een regering of komen er nieuwe verkiezingen?

In tegenstelling tot Nederland, waar enkelen een Amerika hebben geschapen naar hun beeld en gelijkenis, weten de Amerikanen weinig tot niets over Europa omdat ze hiervoor geen enkele interesse hebben. Ook op het nieuws hoor je geen berichtgeving hieromtrent, tenzij het om een aangelegenheid gaat, waar ze bij betrokken zijn. Europa is een cluster van landen aan de overkant van de oceaan.

Komende uit Europa met een eigen laptop waren de mogelijkheden om te internetten zeer beperkt. Het was bijna onmogelijk om met mijn laptop in te loggen op een netwerk. Toen ik via een andere laptop inlogde kwam ik al niet op facebook. Vreemde pc vanuit een vreemd land was voor facebook voldoende om mijn account te blokkeren. Privé-internetten is duur en je moet op de minuutjes letten, zodat ik maar weinig gebruik heb gemaakt van de familie-laptop. Bij McDonalds kon je vrijelijk internetten, doch niets up-loaden en inloggen is hier niet zonder risico’s omdat ik direct bestookt werd met ads van spammers, die op de loer liggen. Voor mij betekende dit wekenlang leven zonder internet. Dat wordt een hoop inhalen……………..

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Ontmoetingen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s