VETERANEN.

Amerika gaat wel iets anders om met zijn veteranen dan ik heb meegekregen in Nederland. De Nederlandse samenleving gedoogt veteranen, maar wil er eigenlijk niets over horen. In Nederland is het ook politiek correct om het pacifisme aan te hangen dus alles wat met het leger en missies van ‘onze jongens’ heeft te maken moet feitelijk onzichtbaar blijven.

Je kunt dan ook mensen horen zeggen van: ‘Hij of zij is weer terug, dus kan het gewone leven weer opgepakt worden’. Maar zo functioneert het helaas niet. Zelfs indien een militaire missie als vredesmissie wordt betiteld komen de militairen anders, zo niet totaal veranderd terug. Want ook gedurende de z.g. vredesmissies kunnen ze met allerhande onverwachte en schokkende situaties geconfronteerd worden en velen kunnen daar maanden, zelfs jaren niet over praten.

Maar wanneer dan een veteraan ineens door het lint gaat reageert de omgeving daar met onbegrip op, hebben velen zo’n crisis niet eens aan zien komen.

Maar in Amerika kent men het jaarlijkse ‘verterans day’ op 11 november. Dit jaar valt de veterans day op een zondag, zodat deze dag nu feitelijk gevierd wordt op maandag 12 november. Een officiële gelegenheid waarbij lokale politici een speech houden, foreign wars memoreren en ook de verzamelde veteranen toespreken. Deze herdenking vindt overal plaats. Hier in Columbia – Tennessee gebeurt dit rond de City Town Hall. En voor zover ik kon zien had zich daar een behoorlijke menigte verzameld van veteranen en gewone burgers.

Veterans Day” staat ook als een officiële herdenkingsdag vermeld op alle kalenders die in omloop zijn. Overheidsinstanties en banken zijn gesloten en verlenen die dag geen diensten. Veteranen worden hier niet weggemoffeld, maar blijven deel van de samenleving. Tijden zijn in dat opzicht veranderd sinds de eerdere invloed van Jane Fonda en Tom Cruise.

Op diversen plaatsen en bij mooi weer tref je veteranen aan, die zich posteren met voorlichtingsmateriaal en met wie je een praatje kunt maken. Hier bij Wallmart zit regelmatig zo’n groep achter een tafel bij de ingang. Je kunt vragen stellen, een gesprek aanknopen en veelal kopen passanten ook een button of een klaproos, de zogenaamde ‘Buddy Poppy’ met het verzoek aangehecht: “Wear it proudly”. Op deze manier verzamelen ze gelden voor hun veteranen om iets extra’s te doen. Zo hebben veteranen een bepaalde status binnen de Amerikaanse samenleving.

Enkele veteranen vinden geen aansluiting meer met de oppervlakkigheid in het doorsnee leven-van-alledag en gaan zwerven of verlaten huis-en-haard zoals ze dit ooit achterlieten, maar geen binding meer mee krijgen nadat ze terugkeren uit de oorlog. Om zichzelf terug te vinden, om de wereld die ze achter lieten opnieuw te begrijpen, terwijl ze worstelen met het gegeven dat er geen enkele overeenkomst is te vinden tussen de twee werelden, die ze in relatief korte tijd hebben doorkruist. Terwijl gewone burgers zich geen enkele voorstelling kunnen maken van een oorlogsgebied, of geen idee hebben wat het is om daarin te moeten overleven.

Aan veterans day wordt veel meer aandacht besteed dan aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In Nederland houdt met zich uitputtend bezig met deze verkiezingsstrijd, doch hier in Tennessee was er op alle tv-stations nauwelijks iets over te horen. Pas op de avond van de verkiezingen, afgelopen 6 november, zond CNN een avondvullend programma hierover uit met diverse discussiefora en achtergrond informatie.

Van tevoren was er slechts af en toe een reclamespotje, dat nauwelijks opviel. Op het nieuws was het verloop van de verkiezingen een item tussen het andere nieuws…..

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in achtergrondinformatie en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op VETERANEN.

  1. Unique Content Generator zegt:

    Usually I do not learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great post.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s