ZIEKTEKOSTEN….

In tegenstelling tot veel rare informatie van de zogenaamde ‘Amerika experts’ in Nederland, is ziek worden in Amerika helemaal niet zo’n kostbare aangelegenheid. En niemand wordt weggestuurd als hij de rekening niet kan betalen, want iedere arts MOET medische hulp bieden. Dus waar deze beeldvorming over arme stervende burgers vandaan komt zou ik niet weten. Veel ziekenhuizen moeten het ook hebben van donaties, giften, liefdadigheidfeestjes of erfenissen.

Kinderen hebben zonder mee recht op alle mogelijke gratis, medische hulp tot hun 18e levensjaar en indien ze een studie volgen, verschuift dit recht naar de leeftijd van 21 of 23 jaar.

Veel volwassen Amerikanen zijn niet verzekerd of uitsluitend voor ziekenhuisopname. Voor een (onverzekerde) behandeling moet je jouw laatste belastingaanslag overleggen en krijg je een rekening naar draagkracht. Moet je naar de huisarts dan betaal je gewoon contant een doktersconsult of je medicijnen. Je moet altijd wel naar de huisarts toe, want huisbezoeken kent men in Amerika niet.

Verder blijf ik mijn ogen uitkijken naar de prijzen bij de pharmacy, de afdeling die binnen de supermart wordt gerund door het equivalent van een apotheker. Waar ons ziekenfonds geplunderd wordt voor exorbitante prijzen, betaal je in Amerika voor dezelfde spullen of medicijnen een habbekrats. Een apparaat om je bloedsuikerspiegel te meten kost $14,90, (ca € 11,-); 100 stripjes om je bloed te testen voor $2,85, waar ik in Nederland €24,50 moest betalen voor 50 strips. Een griepspuit kost $24,-. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Zo bepaalt de doorsnee Amerikaan zelf wat hij in zijn gezondheid investeert.

Belangrijke (levensreddende) medicijnen zoals Medformine voor diabetici, hartmedicijnen e.d. worden praktisch gratis verstrekt door Health Care, eveneens na overleggen van je belastingaanslag, dus naar draagkracht.

De farmaceutische industrie moet dus echt wel zijn winst verwervende aandacht gericht hebben op Europa!! Of Azië? Voor zover ze daar poot aan de grond krijgen.

Uiteraard durf ik niet voor heel Amerika te spreken, maar in Tennessee en omringende Staten functioneert dit zo.

Twee jaar geleden bezocht ik het Schriners Hospital for Children in Lexington (Kentucky). Dit kinderziekenhuis is gespecialiseerd en verricht alle mogelijke onderzoeken betreffende botziekten en afwijkingen van het skelet, brandwonden, en geboorteafwijkingen als bv hazenlip. In de hal trof ik een paar mannen met een Rode Fez op en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Dus sprak ik een man met Fez aan, die zich voorstelde als zijnde een Schriner.

De Shriners zijn een broederschap die in eerste instantie is voortgekomen uit de VrijMetselarij (Free Macons). Om Shriner te kunnen worden moet je eerst de derde graad, die  van Meester, binnen de Vrij Metselarij  hebben bereikt. Iedere Shriner is een Vrij Metselaar, maar niet iedere Vrij Metselaar is een Shriner. De Shriners zijn opgericht om vooral de best mogelijke zorg en bijbehorend onderzoek te bieden aan kinderen, maar ook een ideologie uit te dragen dat een ziekte een kind niet hoeft te tekenen of dat een kind zich om die reden zou gaan terugtrekken dan wel zich isoleert. Inmiddels proberen zij de pediatrie wereldwijd te verbeteren door de bewustwording te bevorderen betreffende de noden van zieke kinderen, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Zo hebben ze ook leerprogramma’s ontwikkeld voor deze kinderen, die vaak door hun ziekte niet naar school kunnen.

Deze ziekenhuizen zijn eveneens afhankelijk van giften, zodoende maakt fondsenwerving ook deel uit van het werk van de Shriners naast het werven van nieuwe leden en om de naamsbekendheid van deze broederschap uit te dragen.

De Fez, inmiddels zo kenmerkend voor de Shriners, werd in 1872 officieel geadopteerd als het ultieme hoofddeksel waar de stichters van deze broederschap naar zochten. Het dragen van de Fez is gebonden aan strenge regels, compleet met Fez-iquette.

Kijk ook eens op http://www.shrinershospitalsforchildren.org/

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in achtergrondinformatie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s