THANKSGIVING!

Dit jaar, 22 november 2012, wordt het de tweede keer dat ik THANKSGIVING in Amerika kan meevieren. Met die hele speciale sfeer en aandacht erom heen, terwijl de kalkoenenfarms hoogtij hebben met afvangen, plukken en winkelklaar maken van die enorme vogels.

Wist U overigens dat de president van de Verenigde Staten ieder jaar één kalkoen gratie verleent….. Die ontsnapt voor dat jaar dus aan de pan en krijgt de titel ‘National Thanksgiving Turkey’.

Thanksgiving is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada en wordt ieder jaar weer gevierd op de vierde donderdag in november.

Het draait om het (zoveel mogelijk samen) bereiden van de Kalkoen met toebehoren en het grote samenkomen met de hele familie om gezamenlijk het feestmaal te nuttigen. Familieleden leggen daar soms grote afstanden voor af om op die dag bij elkaar te zijn

Traditioneel is er dus de kalkoen, maar evenzo traditioneel horen daar sperziebonen, aardappelpuree, cranberries (veenbessen), sweet patatoes, pompoentaart en pecan-notentaart bij. De laatste twee gerechten als toetje. Natuurlijk mag men daar zelf extra nog aan toevoegen zoals mais en doperwtjes.

Thanksgiving ontstond na 1621, nadat de Pilgrim Fathers in Plymouth (Massachusetts) hun eerste nederzetting hadden gesticht. Het begin van hun nieuwe leven in de Nieuwe Wereld was verre van gemakkelijk. Eerst een uitputtende tocht met het schip de Mayflower, gevolgd door een mislukte, eerste oogst die hen behoorlijk ontmoedigd moet hebben met het zicht op de komende winter.  De hulp kwam van onverwachte zijde, namelijk van de Wampanoag Indianen, die de pilgrim fathers erop wezen, dat er in hun gebied (Noorder Breedte) sprake was van een INDIAN SUMMER (opleving van de zomer) waardoor er in november nog een tweede keer geoogst kon worden en ze maakte hen bekend met een nieuw product: maïs.

Veel van de verhalen rond de Amerikaanse Thanksgiving bestaan uit diverse folkloristische mythen, die zijn toegevoegd aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw in een poging om een algemene nationale identiteit te scheppen in de smeltkroes van nieuwe immigranten.

Al deze nieuwe bewoners brachten hu eigen culten en mythen in, die bij Indian Summer horen. Want op zich is het begrip niet onbekend, al hoewel in veel landen de opleving van een zomer geen jaarlijks terugkerend fenomeen is.

De opleving van de zomer is zo opmerkelijk dat de nazomerperiodes in verschillende landen eigen namen hebben gekregen.

In Nederland wordt het oudewijvenzomer genoemd in navolging het Duitse Altweibersommer. De oorsprong is terug te vinden in de Noordse of Germaanse mythologie, waarin de Asen (noodlotsgodinnen) bezig waren met het spinnen en weven van de menselijke levensdraden. Ook wordt het geassocieerd met oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

In Zweden is de oude Noorse mythologie gekerstend en gekoppeld aan de Heilige Brigitta, zodat ze daar spreken van Brittsommar, in Engeland is het St.Luke’s little  summer; maar van Rusland, Tsjechië tot aan Frankrijk, Italië e.d. is nazomer iets bijzonders en wordt aangepast gevierd.

Thankgiving is een mengeling van hetgeen de Pilgrim Fathers instelden en Europese folklore. Een bewust worden, dan wel te zijn voor het goede der Aarde en daar ook dankbaar voor te zijn door er tenminsten één keer per jaar bij stil te staan.

Er hangt een beetje opgewonden sfeer rond Thanksgiving, vooral omdat het een jaarlijks terugkerend familiefeest is, waarin ook een zekere saamhorigheid centraal staat.

Schilderij van J.L. Ferris betreffende Thanksgiving

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in achtergrondinformatie en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s