ZORGPERIKELEN.

Waarom trekt de overheid de zorg en de bijbehorende kwaliteit niet gewoon naar zich toe, terug naar het publieke domein?? In plaats van privatiseren, subsidies te verstrekken die een aanzuigende kracht hebben op managers, extra bestuurslagen en verzekeringen! Dat maakt de zorg m.i. onbetaalbaar.

Vergrijzing is een DROGREDEN! `Grijze duiven´ hebben de samenleving nog een hoop te bieden aan ervaring, expertise, doorzettingsvermogen, aanpassing en als vrijwilligers. Zieken vind je niet alleen onder de Grijze duiven, maar eveneens een groot percentage onder de jongeren en drugsverslaafden. Dus kop houden over vergrijzing en Grijze Duiven: draag deze kleuren met trots!

VVD: Nederlanders moeten thuiszorg zelf betalen!

De meeste Nederlanders moeten, als het aan de VVD ligt, thuiszorg zelf gaan betalen. Ouderen die hulp nodig hebben, moeten dit zelf regelen in hun omgeving. Pas als dat niet lukt, moet er thuiszorg komen via de overheid.

Daartussen dartelt het idee van een Rotterdamse Wethouder: De gemeente Rotterdam komt met een nieuw plan om werklozen aan een baan te helpen. Rotterdammers met een uitkering gaan als het aan wethouder Marco Florijn (PvdA, werk en inkomen) ligt vanaf volgend jaar aan de slag in de thuiszorg. Florijn heeft zijn wens neergelegd bij thuiszorgorganisaties.

Solidariteit
SP, PVV en PvdA zijn tegen korten op ouderenzorg. De minister zegt echter dat de partijen hun hun kop in het zand steken. ‘Zij hebben de mond vol van solidariteit, maar bij hen is de gewone man de dupe.’

Bovendien kan er nog eens jaarlijks tot acht miljard euro worden bespaard op de zorgkosten als artsen afzien van overbodige en ondoelmatige behandelingen. Dat concludeert oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) na gesprekken met zorgbestuurders, artsen en hoogleraren. Het aanpakken van de verspilling levert enorm veel geld op en is voor patiënten minder ingrijpend. Door de aanpak zijn radicale ingrepen om de kosten te beteugelen zoals het verhogen van premies, meer bijbetalen, wachtlijsten invoeren of behandelingen niet meer vergoeden, niet direct nodig.

misschien is dit wel beter.

Schippers zei maandag al dat ouderen zo lang mogelijk thuis zouden moeten wonen. Zorg moeten zij regelen met hun eigen omgeving.

Op haar plannen kwam veel kritiek van andere partijen. Het voorstel van demissionair minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) om te bezuinigen op de ouderenzorg heeft haar veel kritiek van andere partijen opgeleverd. De VVD-politicus wil snijden in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Naast alle kritiek zijn er ook positieve reacties op de zorgplannen van minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid). Zorginstellingen en wetenschappers vinden dat de politiek niet lijdzaam kan toezien hoe de kosten voor de ouderenzorg uit de hand lopen.

Mensen moeten beseffen dat ze voor hun ouders of buren moeten gaan zorgen,’ zegt directeur Aad Koster van belangenvereniging van verzorgingstehuizen Actiz tegen Het Financieele Dagblad. ‘En werkgevers moeten hun daar ook ruimte voor bieden.’

Nederlanders moeten zich gaan realiseren dat zij zelf hun ouderen moeten verzorgen. ‘Er is domweg niet genoeg personeel voorhanden. Zelfs als mensen in een verpleeghuis zitten, moeten vrijwilligers en familie bijspringen met bijvoorbeeld maaltijden.’

Ouderenzorg over de grens

Vrijwel alle Europese staten staan hun ouderen van dagen financieel bij. Logisch: het is erg duur, en omdat niemand precies weet hoe lang hij leeft, is niet te weten hoe duur.

Probleem is alleen dat mensen steeds ouder worden. Levensverwachting: totale bevolking: 80,91 jaar; mannen: 78,84 jaar; vrouwen: 83,08 jaar (2011 est.)

Daardoor stijgen in heel Europa de kosten van de zorg, ook de ouderenzorg. Welke landen kunnen kan dat nog betalen?

Rijke ouderen
Estland is vastbesloten de kosten laag te houden: het is het enige land ter wereld waar de zorgkosten niet harder mogen stijgen dan het bruto binnenlands product – alles wat burgers en bedrijven in een jaar verdienen.

Het meest vergrijsde land ter wereld, Japan, heeft al deze problemen niet. Hoe dat kan? De bejaarden zijn rijk: 70-plussers bezitten bijna een derde van het spaargeld in Japan

Bron: artikelen uit Elsevier en andere media

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in politiek en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s