EARTH-SHIPS!

In tijden van crisis of door nood gedreven worden mensen inventief. Anderen worden gedreven om iets nuttigs te doen met de afvalberg en proberen wegwerpartikelen te recyclen of een nieuw doel te geven.

In 1971 ontwierp Michael Reynolds, die sinds 1969 als architecht werkzaam is, een huis van gerecycled, hergebruikt materiaal op tamelijk revolutionaire wijze en bedacht voor deze nieuwe vorm van aardhuis de term EARTHSHIP! Behalve dat er een hoop materiaal kon worden hergebruikt wilde hij er een ecologisch verantwoord huis van maken dat ook in de eigen energie kon voorzien. De documentaire “Garbage Warrior” uit 2007 heeft sterk bijgedragen aan de populariteit van Reynolds en het Earthshipconcept

Een earthship is een relatief nieuwe vorm van een natuur- of aardehuis Het  is een autonoom gebouw gemaakt van afgedankte autobanden volgestampt met aarde, die als buitenmuren dienen. Elke band wordt handmatig gevuld met aarde en aangestampt met een voorhamer. Vensters aan de zonnige kant laten licht en warmte binnen en zijn georiënteerd op de zonnekant. Dat betekent naar het zuiden op het noordelijk halfrond en richting het noorden op het zuidelijk halfrond. Op die manier wordt er al maximaal gebruik gemaakt van het daglicht en de kracht en warmte van de zon gedurende de koude maanden.  Een earthship is ontworpen om samen te werken met de omgeving en heeft eigen energievoorzieningen.

flessen of blikjes voor de tussenmuren

Niet-dragende binnenmuren zijn vaak blikjesmuren, muren gemaakt van uit het afval verzamelde blikjes (of flessen) als bouwstenen. De muren worden doorgaans dik gepleisterd met een mengsel bestaande uit zand, water, klei en organische materialen zoals stro en leem, ook wel Adobe genoemd.

Adobe blijkt uitstekend bouwmateriaal Het mengsel wordt goed aangestampt en buiten in de zon gedroogd en heeft goede thermische eigenschappen. Overdag kan het veel warmte opslaan die ’s nachts vrijgegeven wordt.

Vooral in het Midden Oosten, Noord-Afrika, Spanje en Zuid-Amerika zijn gebouwen van adobe te vinden.

Earthships mogen zich steeds meer in de belangstelling verheugen en overal ter wereld neemt hun aantal toe. Er zijn al hele ‘wijken’ of woongemeenschappen op deze wijze tot stand gekomen. In Nederland echter stuit het nogal op wat problemen.

De Nederlandse regelgeving, met name het Bouwbesluit en de Woningwet, werpen velerlei formaliteiten op die het realiseren van een te bouwen earthship in de weg staan. Woonhuizen moeten in Nederland verplicht worden aangesloten op het elektriciteitsnet van nutsbedrijven voor wat betreft riolering, water, electra en gas. Dit is zelfs verplicht als een huis totaal in zijn eigen energie en afwatering kan voorzien en geheel zelfstandig kan functioneren.

Toch worden ook in Nederland earthships gebouwd: In 2009 kwam het eerste earthship in Nederland gereed in Zwolle weliswaar niet als woonhuis, maar als theehuis.

In het najaar van 2011 werd begonnen met de bouw van een woonwijk van 23 aardehuizen in Olst, die rond 2013 klaar zullen zijn. Tevens wordt een gemeenschapshuis gebouwd, met een gemeenschappelijke en deels publieke functie.

Er is zelfs al een officieel orgaan in functie: Vereniging Aardehuis Oost-Nederland.

Nog enkele detailfoto’s:

Een ‘gemengde muur’ van banden en stukjes samengesteld uit flessen, blikjes in adobe gemetseld.

Een earthship in aanbouw in Normandië, waarvoor de vloer wordt bewerkt en afvoersysteem aangelegd.

Wikipedia: Adobe is a natural building material made from sand, clay, water, and some kind of fibrous or organic material, which the builders shape into bricks and dry in the sun.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s