KOPIETJE PASPOORT?

We staan er niet bij stil, maar steeds vaker worden we gevraagd om een fotokopie van ons paspoort op te sturen, of we staan ons paspoort even af om een medewerker eventjes een kopietje van ons paspoort te laten maken. En steeds meer doen we dat –bijna automatisch- ook in gevallen waar het niet alleen onnodig, maar ook niet toegestaan is.

CBP publiceert richtsnoeren voor het gebruik van een ‘kopietje paspoort’
Kopiëren identiteitsbewijs in de private sector in beginsel niet toegestaan!

Lees de CBP-richtsnoeren ‘gebruik kopietje paspoort’ (304 KB)

Zie het themadossier ‘Kopie identiteitsbewijs’ op www.mijnprivacy.nl

Bedrijven en organisaties kopiëren steeds vaker het identiteitsbewijs van bijvoorbeeld klanten en relaties. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als ‘kopietje paspoort’. Bedrijven als sportscholen, telecomaanbieders en hotels moeten daarmee gaan stoppen.

  • Het op grote schaal kopiëren of scannen van identiteitsdocumenten brengt risico’s met zich mee voor de persoonlijke levenssfeer van burgers, zoals identiteitsfraude.
  • Mensen kunnen hiervan jarenlang financiële en maatschappelijke schade ondervinden.
  • Een kopie maken van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is dan ook – op enkele uitzonderingen na – bij wet verboden. Bedrijven en organisaties in de private sector kunnen in de meeste gevallen voor legitimatie volstaan met de vraag aan klanten om hun paspoort of ander identiteitsdocument te tonen.

Om de regels te verduidelijken, heeft het College bescherming persoonsgegevens (CBP) richtsnoeren opgesteld voor het overnemen van persoonsgegevens en het kopiëren/scannen van identiteitsdocumenten. De richtsnoeren bevatten ter illustratie veel voorkomende situaties waarbij om een identiteitsbewijs wordt gevraagd, zoals onder meer bij hotels en sportscholen. De richtsnoeren treden vandaag in werking.


Mogen bedrijven en organisaties vragen om legitimatie? Ja, mits…….
Het kopiëren van legitimatiebewijzen is niet alleen bij wet verboden, in de meeste gevallen volstaat het tonen van een legitimatiebewijs ter identificatie. Het vragen om legitimatie heeft echter alleen zin wanneer de medewerker van een bedrijf of organisatie de echtheid en geldigheid van het originele identiteitsdocument controleert. De richtsnoeren bevatten aanwijzingen voor de wijze waarop identiteitsdocumenten deugdelijk op echtheid kunnen worden gecontroleerd.

Is ‘kopietje paspoort’ toegestaan? Nee, tenzij…
Soms is het tonen van het identiteitsbewijs niet voldoende en kan het noodzakelijk zijn om hiervan bepaalde gegevens over te nemen of dit te kopiëren. Het bedrijfsleven mag in beginsel alleen maar een kopie maken van een identiteitsbewijs als daarvoor een wettelijke verplichting bestaat. Het bedrijf moet mensen hoe dan ook informeren over de noodzaak voor het overnemen of kopiëren van gegevens en wijzen op hun recht op inzage in en correctie van hun persoonsgegevens. Bovendien schept de Wet bescherming persoonsgegevens  verplichtingen om de kopieën met soms gevoelige persoonsgegevens goed te beveiligen tegen verlies en misbruik.

Checklist voor consument
De website www.mijnprivacy.nl heeft het CBP een speciaal dossier ‘Kopie identiteitsbewijs‘ geplaatst met antwoorden op veelgestelde vragen over het afgeven van een kopie paspoort.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s