VEREISTEN VOOR POLITICI!

Het wordt de hoogste tijd dat verschillende politieke groeperingen beginnen te begrijpen dat hun taak één en dezelfde behoort te zijn. Dat het belangrijk is dat hun ‘leiders’ beseffen, dat een groot deel van hun discussies en argumenten berusten op de angst voor andere ‘leiders’ en hun diepgewortelde wens om zichzelf en hun groep (partij) voor de belangrijkste te houden; omdat ze er van overtuigd zijn dal alleen hun argumenten zaligmakend zijn. Ze verliezen zich ook in woorden als “dit is van een andere orde” of “hun zienswijze of invalshoek verschilt van de onze”. Door deze houding aan te nemen staan zij werkelijke oplossingen in de weg en stichten zij begripsverwarring bij de kiezers.

Discussies of algemene beschouwingen horen te gaan over “Hoe komen we tot de best mogelijke uitkomsten voor zoveel mogelijk mensen of groeperingen” Hoe bereiken we de best mogelijke oplossingen in het ALGEMEEN BELANG. De inbreng tijdens voornoemde bijeenkomsten moet gericht zijn op de intentie om details op hun merites en haalbaarheid te beoordelen. Politici kunnen vanuit de eigen expertise hun inbreng geven met oog op dat ene algemene doel om gezamenlijk tot het best mogelijke resultaat te komen. Populisme, hun eigen belangrijkheid, hun imago en politieke voorkeur moet opzij gezet worden. Hun denken moet zich focussen op de probleemstelling, de discussie of het onderwerp. Feitelijk moeten ze stoppen met hun verkiezingscampagnes.

Hier krijg je de dualiteit van de OPENBAARHEID.

Aan de ene kant de druk om onder het oog van de camera  en zichtbaar voor een groot kijkerspubliek ‘geloofwaardig’, deskundig, vooral sympathiek en betrouwbaar over te komen. Jammer dat daarvoor er ook zo vaak en niet altijd zinvol gebruik gemaakt wordt van de interruptiemicrofoon.

Aan de andere kant gaat het om de Openbaarheid van Bestuur (met het oog op ‘het democratische gehalte’) en de mogelijkheid om de kijkers, de (toekomstige) kiezers ‘bij te praten’, op de hoogte te houden van wat er aan besluitvorming speelt omtrent zaken die op het leven van zovele mensen van invloed is.

Maar ook de samenstelling van toehoorders en publiek is tweeledig. De serieuze luisteraar zal trachten de inbreng en de verhouding van de inbreng tot het onderwerp op zijn merites te beoordelen, waarbij diens geduld nogal op de proef gesteld wordt en hem/haar soms in verwarring of grote ergernis achterlaat.

De op sensatie beluste luisteraar, die blijft hopen op grappen en grollen of een sappig relletjes wanneer politici elkaar onderuithalen.

Helaas voert de zucht naar sensatie en elkaar onderuithalen hoogtij in onze huidige  samenleving. En dat de politiek zo langzamerhand verloedert is dus mede te wijten aan deze negatieve behoeften van ons, het kijkers- en stemvee. Politici zijn er door ‘besmet’ en samen met de al eerder aangehaalde angst om aan ‘belangrijkheid’ in te boeten verliezen ze hun belangrijkste bestaansrecht uit het oog, namelijk REGEREN!

Saai aandoende, ‘grijze’ politici ‘doen het niet goed’ en de kijkcijfers zullen beslist dalen indien er uitsluitend ter zake doende gedebatteerd wordt. Maar doet wel recht aan de uitspraak: ‘Een goede regering moet zijn als een goede spijsvertering. Als die goed functioneert merk je er niks van’.

Politici noemen zich gekozen volksvertegenwoordigers. Hetgeen inhoudt dat ze rekening en verantwoording dienen af te leggen aan de mensen, die hen gekozen hebben en op de pluche geplaatst. Als volksvertegenwoordigers dienen ze ook ons ten dienste te zijn en zich te focussen op onze belangen. Ze zijn ons dat respect verschuldigd, niet alleen vanwege onze stem maar ook omdat we hun inkomen betalen. Kunnen ze dat niet omdat ze met buitenlandse belanghebbenden onder één deken kruipen mogen ze zich feitelijk geen volksvertegenwoordigers meer noemen.

Ieder weldenkend mens onderkent de belangrijkheid van buitenlandse betrekkingen. We zijn niet alleen op deze aardkloot en samenwerkingsverbanden kunnen onder meer onze economie, onze veiligheid en kennisuitwisseling bevorderen. Maar ze moet ons wel in gelijke mate ten dienste staan. Een sociaal contract dat voor alle betrokkenen lucratief blijft en gelijkwaardige bevordering van ons aller welzijn als hoofddoel heeft.

In naam treedt onze overheid als een eenheid naar buiten, maar in alle werkelijkheid zijn we er ver van verwijderd. De enige eenheid die je vandaag de dag op valt is die van bepaalde multinationals. De politiek verleent ogen- en lippendienst aan deze –voor het publiek ondoorzichtige- groep. Daarom wordt het steeds belangrijker om de zogenaamde Scheiding van Staat en Bedrijfsleven eens tot serieus agendapunt te maken.

We moeten eens overdenken in hoeverre het bedrijfsleven zijn belangrijkheid overdrijft en overschat en hun invloed op politici ter discussie stellen.

Op dit moment wordt er veel gesproken, geschreven en gediscussieerd over veranderend bewustzijn, verbindingen aangaan. Dat is mooi, maar alleen wanneer we ons op alle terreinen realiseren, werkelijk beseffen dat we elkaar, elkanders werk aanvullen, daadwerkelijk in alle eerlijkheid gedachten uitwisselen en onze angst voor ingrijpende veranderingen opzij zetten. Dat we onze ego’s ondergeschikt maken aan bepaalde doelen, projecten of ideeën. We hoeven daarvoor onze ego’s niet op te geven doch dat beseffen we pas als we bepaalde angsten in onszelf op zij kunnen zetten.

EN DAT GELDT VOORAL VOOR POLITICI

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op VEREISTEN VOOR POLITICI!

  1. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is actually frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s