HOORZITTING ACTA!

Van Marietje Schaake, een Nederlandse  Europarlementariër ontving ik de volgende uitnodiging:

“Gedurende de laatste maanden ontving ik honderden emails betreffende ACTA. Ik wil iedereen bedanken die zijn gedachten en zijn zorgen hierover gedeeld heeft. Ik kan U verzekeren dat de e-mails, protesten en algemene kritiek op ACTA behoorlijke impact gehad hebben in Brussel. Het ziet er naar uit dat het Europese Parlement zijn uiteindelijke beslissing zal nemen in de week van 11- 14 juni.

Echter, ACTA is nog steeds actueel. Verschillende committees in the European Parliament zijn de komende maanden druk doende hun mening omtrent ACTA  voor te bereiden. Het belangrijkste comité (Internationale handel, waarvan ik lid ben), zal zijn belangrijkste mening omtrent ACTA eind mei in stemming brengen en het Europees Parlement zal de uiteindelijke beslissing in juni kenbaar maken.

Om er zeker van te zijn dat ACTA geen werkelijkheid wordt zullen we een discussie moeten voeren, die op feiten is gebaseerd. Er zijn teveel halve waarheden over Acta verspreid die niet bepaald van nut zijn geweest voor het debat. Daarom wil ik een hoorzitting met belanghebbenden organiseren op 11 april, waarbij verschillende zeer gerespecteerde organisaties hun kritiek op de ACTA overeenkomst zullen toelichten.

U kunt deze hoorzitting op woensdag 11 april tussen 13.00 en 15.00 uur live bijwonen via de internetlink …….. vanuit ruimte PHS 3 C050 van het Europees Parlement te Brussel.”

Zodoende zaten wij vanmiddag 11 april met een paar man voor de laptop en hoorden de meningen van diverse (belangrijke) organisaties voorbij komen.

 • Marietje Schaake  ALDE MEP en  ·  Ivailo Kalfin  S&D MEP als organisatoren en Europarlementariërs                Namens Organsaties die toegang tot kennis bepleiten zoals
 • James Love – Director, Knowledge Ecology Online
 • Stuart Hamilton – Senior Policy Advisor, IFLA
 • Lucie Morillon – Director, Reporters Without Borders

Organisaties voor Fundamentele rechten

Presentaties:

Internet/ICT

 • Sebastiano Toffaletti – Secretary General,
 • PIN-SMERaegan MacDonald – Senior Policy Analyst, Access

Gezondheidsorganisaties

 • Mohga M Kamal-Yanni – Senior Health and HIV Policy Adviser, Oxfam
 • Tessel Mellema – Project Officer, Health Action International

Voorlichter Europese Raad

 • Jan Malinowski – Head of the Media and Information Society Division, Council of Europe

Samenvatting en conclusies

 • Julian Kinderlerer – Member, European Group on Ethics

De kritiek en aanmerkingen op ACTA waren niet mals, je zou ook kunnen stellen dat ACTA in deze opzet volledig de grond in werd geboord. Maar over het algemeen was men eensgezind over het feit, dat ACTA NIET DEMOCRATISCH tot stand is gekomen. ACTA was het resultaat van Achterkamertjes politiek, waarbij de belangen van slechts een kleine groep aan bod kwam, doch de belangen van de grootste groep met voeten werd getreden, deze er nimmer bij betrokken waren, noch enige invloed had kunnen uitoefenen. De mening van de gebruikers van het internet was volledig buiten beschouwing gelaten en dat zou in de toekomst niet anders zijn.

Maar ook zou er in de toekomst geen mogelijkheid bestaan tot verweer tegen een –op grond van de ACTA- genomen beslissing. Veel bedreigender was een artikel, die de uitvoerders van ACTA in de gelegenheid zal stellen om aanvullingen en bijstellingen door te voeren NADAT ACTA zou zijn aangenomen en ten uitvoer wordt gebracht. Wederom een stuk verkrachting van de democratie.

Een videoverslag van deze hoorzitting zal zo spoedig mogelijk online ter beschikking zijn. En er zal nog een mogelijkheid tot Vraag en Antwoord worden gerealiseerd.

Alvast enkele vermeldenswaardige argumenten:

 • Politieke doelen moeten geen achterhaalde of gedateerde business modellen beschermen;
 • Nu is het vooruitzicht van patiënten om toegang tot medicijnen te verkrijgen onder ACTA al verkleind, wat moet dat worden met patiënten in de derde wereld?
 • Multinationals krijgen de gelegenheid om kleine ondernemers volledig weg te drukken;
 • Discussie over en rond ACTA hebben niets te maken met het beschermen van copyright, maar met oneigenlijke concurrentie;
 • ACTA blokkeert nieuwe innovaties op ICT-gebied;
 • ACTA is in strijd met de fundamentele rechten van de mens, zoals vastgelegd in het Handvest van de UN en eveneens met die van de EU.
 • ACTA hanteert oneigenlijke argumenten inzake dalende verkoopcijfers of verlies van inkomsten in de entertainmentsector. Er volgt een opsomming van stijgende verkoopcijfers van boeken, muziek CD’s, films en vooral games. Het huidige internet heeft juist voor toename van verkoop en inkomsten gezorgd. ACTA zou die wel eens teniet kunnen doen.

Er wordt ook nog vermeld dat ACTA angst zal zaaien voor schadeclaims, zonder dat wie dan ook zich daartegen zal kunnen verweren, aangezien een Rechterlijke uitspraak of bemiddeling volledig is uitgesloten.

Het was ons na twee uur wel duidelijk, dat geen van de bovengenoemde mensen/organisaties ACTA zit zitten of ook maar enigszins een warm hart toedraagt.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s