12.000.000 OLIEBOLLEN op AARDGAS!

Het was crisis en we moesten allemaal een stap terug doen vanwege de oliecrisis! “Vrede op aardgas, in de prijs een welbehagen”.

Het is al heel wat jaren en een paar miljoen landgenoten geleden dat Wim Kan met oudejaar op TV zijn conferences hield of deed. Wat doe je eigenlijk met een conference??

Nu terugkijkend zou je je kunnen afvragen of men door gevolgtrekkingen, gecombineerd met mensenkennis zo eenvoudig de toekomst kan voorspellen?

In 1973 begon Wim Kan zijn conference met het advies om maar slaolie te hamsteren en zong hij als binnenkomer:

 •  “zuinig over de drempel. ’t Was me ’t jaartje weer wel!
 • Zuinig over de drempel, met de Sjeik, de Sjah en de Shell! 
 • Zuinig over de drempel en nooit meer de sfeer van Weleer.
 • Want als zij in het Oosten ons vrolijk zien proosten, dan krijg je geen druppeltje meer.
 • Dag lieve mensen, mijn beste wensen, waar blijft de tijd, wat gaat alles toch vlug.
 • Wij staan warempel weer op de drempel.We zagen elkaar alweer zeven jaar terug.
 • Dokter heeft zeven jaar lang al gezegd, man koop een fiets, hier komt niets van terecht.
 • Welvaart is goed, maar voor jou is het slecht.
 • Ja dokter, leuk dokter,  fijn dat U ’t zegt!
 • Zuinig over de drempel, we zijn zo beschamend gezond.
 • Zuinig over de drempel, zo’n kin, zo’n kop en zo’n kont!
 • Zuinig over de drempel, ‘t is allemaal mooi op papier.
 • Maar wie zijn de echte, die steeds voor ons vechten: Becel en de Arabier!
 • Zuinig over de drempel, geen lichie meer aan in de gang.
 • Languit over de drempel, met de slaatjes door ’t behang.
 • Zuinig over de drempel, den Uyl kan bij nacht ook goed zien.
 • Maar laat hem niet vallen, straks zitten we allen
 • in ’t donker met Wiegel en Pien”.

http://youtu.be/n2PcZnRW5Io

Het Christen Democratisch Appèl was amper ontsproten aan het zieltogende triootje van Katholieke Volks Partij, Christelijk Historische Unie en Anti Revolutionairen. Een (terminale??) opleving van  achterhaalde politieke stromingen, die de scheiding van Kerk en Staat naast zich neer hadden gelegd, behalve het AR dan.

Nederland ging massaal over op aardgas, na de ontdekking van de gasbel van Slochteren en Wim kan zong in 1982 met oudejaar: “12.000.000 oliebollen op aardgas, wat een land, wat een land waar dat allemaal maar kan! 12.000.000 oliebollen dansen in de pan.”

Opening met de troostende woorden van Wim: “Toe nou Mien, huil nou niet, toe nou Mien…..zo bruin als van Agt ze bakt, krijg jij ze toch niet!”

Het waren de tijden van weleer met (voorheen zo on-Nederlands) ’s avonds de gordijnen dicht en de thermostaat op Lubbers, de autoloze zondag, de oliecrisis en de tophit ‘kiele-kiele-koeweit’ van Farce Majeur, dat zowaar een internationaal incident veroorzaakte.

Het was toen al gedonder met die olie en je zou toch denken dat mensen slim genoeg zijn om dan maar naar andere alternatieven te zoeken, maar het schijnt een spel te blijven dat vooral niet onderbroken mag worden.

Den Uyl zat in de omme, bij het vallen van de nacht….

De Televisie beëindigde ‘s avonds rond middernacht zijn uitzendingen met het Wilhelmus en ging vervolgens op zwart; alleen op de radio ging het programma nog door tot in de kleine uurtjes.

Programma’s werden niet onderbroken door reclameblokken met de onvermijdelijke teloorgang van normen en waarden. Maar dat wat werd uitgezonden had stijl en werd gepresenteerd door afgevaardigden van het denkend deel der Natie, zoals Godfried Bomans en Victor van Friesland, samen met Wim Sonneveld de onbetwiste Grootmeesters der Nederlandse taal. En humor moest intelligentie reflecteren, niks platvloers of schuttingtaal.   http://youtu.be/K4PGea6-Df4

Ook toen al speelde er de problematiek rond het politieapparaat zoals u in het volgende fragment kunt zien: http://youtu.be/LoH362hpJY8 en ook die situatie wordt om onduidelijke redenen in stand gehouden en heeft zich zelfs verergerd.

Amerika lag aan de overkant van de oceaan en we bemoeiden ons niet met diens binnenlandse aangelegenheden. Zelfs Europa speelde toen amper een rol in ons denken en handelen.   Wat een tijd, wat een tijd……………

Tot slot wil ik u nog een stukje nostalgie niet onthouden, zelfs nog in zwart-wit met een jonge Corry Vonk: http://youtu.be/TDGMmRVudC8

Ja lezers, tijden veranderen en mensen ook, maar niet alles is een verbetering geweest. Doch wellicht gaat de slinger ook de andere kant weer op, richting fatsoenlijk taalgebruik, echte humor, educatieve spelletjes en bescheiden shows……..

En voor de reclameboodschappen, verlos ons O….., heren programmamakers!

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Humor en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s