VERWACHTINGSPATROON

Wellicht denken we daar niet te diep over na, maar veel van onze reacties naar anderen toe worden bepaald door verwachtingen die wij naar die anderen hebben en naar bepaalde ontwikkelingen die wij verwachten. Of waar we op (blijven) wachten. In veel te weinig gevallen zullen wij als eerste initiatieven nemen, maar blijven in de verkennende fase wachten tot een ander het voortouw neemt en wij daarop kunnen inspelen, antiperen.

Daarbij speelt een stuk conditionering vanuit onze opvoeding een belangrijke rol. In vroeger tijden verdwenen kinderen naar buiten waar nog tamelijk veilige speelruimte genoeg voorhanden was en kinderen alle ruimte kregen om kind te zijn.Vandaag de dag groeien kinderen veel meer op in de buurt van volwassenen; met door volwassenen ontworpen speelgoed; binnen door volwassenen ontworpen patronen en rolmodellen. Om zodoende met hun (soms nogal nadrukkelijke) aanwezigheid te worden ‘aangepast’. En wat ik persoonlijk veel erger vind: kinderen krijgen nauwelijks de ruimte om een tijdje kind te blijven en van daaruit hun persoonlijk visie op de wereld rondom hen te ontwikkelen.

Al heel jong wordt er een verwachtingspatroon bij ze neergelegd en leren ze wat er van hen verwacht wordt. Dit neemt een kind mee op weg naar volwassenheid. Dit speelt door in zijn/haar functioneren als volwassene.

Als tegenhanger zweeft nu het credo: ‘blijf bij jezelf, ben authentiek’ door onze samenleving. Dan denk ik er stilletjes achteraan: ‘maar wel op de door de maatschappij gedicteerde voorwaarden’. Vooral wanneer dit wordt geroepen als kretologie van één of ander seminar of bijeenkomst ‘ter verdieping van je mens-zijn’. Wat dit laatste inhoudelijk ook moge voorstellen.

Veel acties leggen al bij voorbaat een zekere verwachtingspatroon bij de deelnemers neer en veel van de reacties geven een standaard uitkomst. Maar wanneer je werkelijk bij jezelf blijft of authentiek bent word je al snel uitgesloten of ongeschikt verklaard.

Examens bijvoorbeeld weerspiegelen ook een verwachtingspatroon aan antwoorden en bij een afwijkende benadering zakt de kandidaat.

Graag wil ik dit met het hiernavolgende voorbeeld toelichten aan de hand van een Vlaamse grap. De kandidaat geeft zeer zinnige, zelfs correcte antwoorden, maar zakt alsnog voor het afgenomen examen. Let wel: bij de vraagstelling wordt aangenomen dat het formuleren van de vraag niet zo belangrijk is, terwijl de kandidaat dat feitelijk terug spiegelt.

V: In welke oorlog stierf Napoleon?

—– In zijn laatste

V: Waar is het verdrag van Versailles getekend ?

—– Onderaan de laatste bladzijde

V: In welke staat vloeit de Missisipi ?

—– In vloeibare staat

V: Wat is de voornaamste oorzaak van echtscheiding?

—– Het huwelijk

V: Wat is de grootste oorzaak van zakken voor een examen ?

—– De examens

V: Wat kun je nooit eten als ontbijt ?

—– Middagmaal en avondmaal

V: Wat lijkt op deze halve appel ?

—– De andere helft

V: Als je een rode steen in de zwarte zee gooit, wat gebeurt er dan?

—– De steen wordt nat

V: Hoe kan een man acht dagen zonder slapen?

—– Geen probleem : hij slaapt ’s nachts

V: Hoe kan je een olifant met één hand optillen?

—– Je zult nergens een olifant met één hand vinden

V: Als je in één hand 2 appels en 3 peren hebt en in de andere hand 2 peren en 3 appels, wat heb je dan ?

—– Zeer grote handen

V: Als acht man 10 uur nodig hebben om een muur te metselen, hoelang zou het duren met zes man ?

—– Niets, de muur is al gemetseld door die 10

V: Hoe kan je een rauw ei op een betonnen vloer laten vallen zonder die te breken

—– Heel gemakkelijk : een betonnen vloer breekt niet zo gemakkelijk.

Niemand zal zo snel de kwaliteit van de examenvragen ter discussie stellen maar wel de antwoorden afwijzen omdat die niet doen aan de verwachtingen van de examinator.

En zo gaat met veel dingen. Hoezo authentiek???

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Humor, Ter overdenking en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s