WIKIPEDIA

The Washington Post    (vertaald door Gabriele van Doorn)

Wij zijn de MEDIA, dus ook U!!

Door  Jimmy Wales and Kat Walsh, gepubliceerd: February 9 Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia, en Kat Walsh zijn leden van het  Wikimedia Foundation bestuurscollege

Het is te gemakkelijk om het gevecht over SOPA EN PIPA te betitelen als Hollywood versus Silicon Valley — twee industriegiganten die strijden over wiens stem gaat bepalen hoe de toekomst van de heerschappij op Internet er uit gaat zien – maar dat is totaal verkeerd gezien! Deze wetten zijn gesneuveld dank zij een wereldwijd protest. Maar de werkelijke ontwerpers van deze terzijde geschoven wetten laten zich niet vangen met zichtbare etiketten of kunnen worden herkend als een lobbyende groepering. Zij hebben geen uitstraling of zakken ongeteld geld zoals de studio’s. Toch zijn zij de grootste, machtigste en belangrijkste stem in dit debat –  en, tot voor kort, zijn ze alles behalve onzichtbaar geworden voor het Congress.

Dat bent U!. En indien niet u als persoon, dan uw buren, uw collega’s, uw vrienden en zelfs uw kinderen. De miljoenen mensen die gebeld hebben of geschreven naar hun volksvertegenwoordigers om te protesteren tegen de ‘Stop Online Piraterij Act en bescherm het intellectuele Eigendom waren georganiseerd rond de wens om die sites te beschermen die belangrijk waren voor hun dagelijkse routines.

Veranderingen zoals deze hebben een nieuw stemgeluid nodig. De gevestigde technische reuzen hebben de politieke invloed ontdekt, maar hun achterhoede gevecht handelt over onbelangrijke zaken. Ze liggen nu op tafel en ze hebben teveel geïnvesteerd in processen die  het één en ander moeten veranderen. Doch belangrijker is dat zij niet alleen verplichtingen hebben tegenover hun aandeelhouders en investeerders, maar ook ten opzichte van hun relaties met hun adverteerders, partners en klanten.

Wikipedia, de gebruikers, de medewerkers en contribuanten  hebben niet dezelfde druk of dwang. Wij zijn niet afhankelijk van advertentiegelden of vaste partners. De biljoenen woorden en miljoenen plaatsjes in onze artikelen komen uit dezelfde bron als onze financiële ondersteuning: de vrijwillige bijdragen van miljoenen individuen. Het resultaat is vrije kennis, toegankelijk voor iedereen om te lezen en te gebruiken.

Wikipedia is niet tegen de rechten van ontwerpers – we hebben uiteindelijk de grootste verzameling ontwerpers in de menselijke geschiedenis.  Het resultaat dat gestoken werd in de totstandkoming van Wikipedia zou mogelijk boekenplanken vol albums of eindeloze nachten met films op kunnen leveren. In plaats daarvan leverde het onbeperkte toegang tot alle kennis van de wereld. Om onze rechten als ontwerpers te beschermen zullen we het opbouwen van onze encyclopedieën, foto- en videoverzamelingen zeker moeten stellen.  Web sites, vrijwillige bijdragen en zaken zonder angst te hoeven hebben dat zij zonder vorm van proces van ons afgepakt kunnen worden. Het betekent de bescherming van onze vrije meningsuiting, zonder onderworpen te worden aan zielige wetjes die ons lot in handen legt van een wetgeving, die geen overzicht heeft of die geen mogelijkheden tot verweer geven. Het betekent dat we de huidige wettelijke infrastructuur zeker moeten stellen omdat die ons in de gelegenheid stelt onze kennis, creativiteit te delen en er wel bij te varen., om onze mogelijkheden te beschermen dit met de technische mogelijkheden te doen die veiligheid en privacy biedt aan alle internetgebruikers.

Wij zijn er niet in geïnteresseerd om 24-uurs advocaten te worden; protesten als Wikipedia blackout zijn een laatste poging. Onze kerntaak is om kennis vrij ter beschikking te stellen, om Internet zonder onderbrekingen toegankelijk te houden. Die one-day-blackout was een noodsprong. Onderbreking van het gebruikelijke internetverkeer mede door websites met dezelfde doelstelling als die van ons zou een veel grotere scheuring veroorzaken.

Twee weken geleden herkenden we de bedreiging van deze infrastructuur en deden iets dat we nog nooit eerder hadden gedaan: We waarschuwden dat ons bestaan op zichzelf politiek afhankelijk werd en we spraken ons uit om dit te beschermen. Het ontaardde in het grootste Internetprotest ooit.

De 24-uurs advocaten voor vrije uitwisseling van informatie, zoals de Electronic Frontier Foundation en Public Knowledge, hebben tientallen jaren gevochten om die wettelijke omgeving te creëren dat ons werk mogelijk maakt.  We mogen deze pogingen niet teniet doen door ons niet te verweren nu deze verworvenheden worden bedreigd.

Het is volkomen terecht dat onze regeerders zich moeite doen voor bepaalde groeperingen, mogelijkheden herkennen, de ontwikkelingen om rijkdom te creëren zien en levensomstandigheden te verbeteren.  Maar de bestaande wetten om auteursrechten te beschermen stammen uit een tijd waar de toegankelijke informatie in brede zin uitsluitend werd beheerst door een kleine groep gevestigde media-buitenbeentjes. De betrokkenen waren makkelijk te herkennen. Ze waren georganiseerd in groepen met gemeenschappelijke interesses en vochten om deze belangen te beschermen. Doch de kennis industrie is niet langer meer beperkt tot deze weinig invloedrijke kanalen.

De wetten die we nodig hebben moeten meer de kracht achter grootschalige verbreiding en de algemene waarde van vrije en open kennis weerspiegelen. Zij moet komen dank zij het begrip voor de inzet en herkenning, die via de stemmen uit de telefoonlijnen stroomden en vanuit de email boxes van onze volksvertegenwoordigers op 18 januari j.l. die de bron van deze kracht weerspiegelde.  Omdat WIJ de media industrie vertegenwoordigen. Wij zijn de ontwikkelaars. De hele wereld profiteert van ons werk. Dat werk en onze mogelijkheden om zulks te doen is het waard voor iedereen in stand te worden gehouden.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in achtergrondinformatie, Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s