ONTWERP – MANDALA’S

Reeds eerder, in augustus 2011, schreef ik twee artikelen over Mandalatekenen, en mandalatechnieken. De cirkel, die een weergave van innerlijke emoties en ontwikkeling weergeeft. Die een vorm van meditatie kan betekenen. In ieder geval ook door gebruik van kleuren een helende werking op iemand kan hebben.

De cirkel, die in ieder geval al de ‘angst voor dat lege vel’ papier kan wegnemen en door middel van een passer het Genesispatroon laat zien. De afstand tussen de benen van een passer is de radius. Door die radius op de cirkelrand af te zetten en vervolgens met dezelfde radius  vanaf de cirkel halve cirkels in te tekenen krijg je de zes-bladige bloem en 6 is het getal van de cirkel.

Teken je echter vanuit het middelpunt met de halve radius een aantal cirkels dan ontstaat het Genesispatroon. Het leuke is, dat die ook op een gegeven moment in Engeland opdook als graancirkel.

Of de beroemde variant:

Onlangs kreeg ik een verzoek om een link te plaatsen van Hetty Verhoeven, die op haar website kant- en klare mandala ontwerpen aanbiedt. Dit leek me een leuk idee, omdat het mensen over een bepaalde drempel kan helpen of als begin kan dienen.

Voorbeeld Mandala’s kunnen inzicht verschaffen in de opbouw van een figuur binnen de cirkel, totdat u klaar bent om uw eigen mandala’s te ontwerpen en uw eigen weg te zoeken tussen en met de wiskundige basisgegevens.

U kunt ook gebruik maken van Word. Het tekstverwerking programma van MicroSoft Office. U kiest de optie tekenen en gaat naar autovormen. Alle gangbare basisvormen zijn daar terug te vinden en zelfs de mogelijkheid om met lijnen of losse lijnen te werken. Het zal wel even schuiven zijn met de figuren om ze onderling op elkaar af te stemmen. En soms moet u de figuren iets uit elkaar trekken, groter of kleiner maken om ze in elkaar te laten vallen. Ook bestaat de mogelijkheid om een eenmaal gekozen figuurtje te kopiëren en opnieuw te plakken.

Hierbij een paar mandala’s die ik –speciaal voor dit doel en ter verduidelijking– vanuit een basis figuur bij Word als uitgangspunt opbouwde.

En U kunt ook zelf sjablonen maken door leuke voorwerpen te verzamelen, de omtrek na te trekken, uit te knippen, ze vervolgens op een karton te plakken en weer opnieuw uit  te knippen. Ook zijn er in iedere hobbywinkel leuke sjablonen te koop. Van bloemmotieven tot en met Keltische knopen, van vlinders tot en met draken………

Mogelijk heb ik dit al eerder gezegd in met mijn twee voorgaande artikelen over mandala-tekenen enkele maanden geleden op dit blog (augustus 2011), maar uw eigen mandala’s kunt u gebruiken om uw eigen briefpapier te maken, uw eigen wenskaarten of gewoon in te lijsten.

U kunt op de site van Hetty Verhoeven een ruim aanbod van voorbeeld mandala’s vinden maar ook uitprinten en inkleuren op: http://www.mandalakleurplaten.nl/

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s