De PGB-maatregelen gaan definitief door

De PGB-maatregelen van het kabinet gaan definitief door op 1 januari 2012. Het debat over het pgb op donderdag 22 december in de Tweede Kamer veranderde daar niets aan. Het PGB is grotendeels opgeheven en voor de huidige budgethouders zonder verblijfsindicatie stopt het pgb in 2014.

10 uur indicatie

Voor de nieuwe mensen in de AWBZ geldt bij een indicatie van minder dan 10 uur dat ze alleen zorg in natura kunnen krijgen van zorgaanbieders, die met het zorgkantoor een contract hebben. De staatssecretaris verwacht dat eenderde van deze mensen geheel zal afzien van zorg uit de AWBZ. Dus voor de overige tweederde van de mensen wil ze dat niemand buiten de boot valt, ook niet als zij minder dan 10 uur in de indicatie hebben. Zij gaat actief en snel oplossingen zoeken voor iedereen die door de nieuwe regeling in de problemen komt.

Helpdesk

Per Saldo zorgt voor een helpdesk waar iedereen aan kan kloppen met vragen en problemen kan melden die opgelost moeten worden.

Nieuwe zorgvragers zullen bij de indicatiestelling geïnformeerd worden over de nieuwe Vergoedingsregeling persoonlijke zorg. Met ruim 25.000 leden is Per Saldo dé belangenvereniging van en voor mensen die verzorging en begeleiding nodig hebben en die dit zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Eerst problemen, dan pas oplossingen

De oppositie hamerde op versoepeling voor de mensen die onder een indicatie van 10 uur blijven en voor wie geen passende zorg in natura voorhanden is. Zij wilde toezeggingen van de staatssecretaris dat zij uitzonderingen gaat maken voor groepen mensen, zoals mensen met een dwarslaesie en kinderen met autisme. Van deze groepen is nu al bekend dat er onvoldoende tot geen passende zorg in natura is. De staatssecretaris hield echter vast dat ze eerst de problemen wil zien en dan pas aan oplossingen wil werken. De coalitiepartijen en de staatssecretaris zien de VPZ als een regeling die in de komende twee jaar moet gaan groeien. Voor de oppositie is het een ‘boterzachte, krakkemikkige en juridisch gammele regeling’.

Zorgkantoor kan geen ontheffing geven

In het debat werd dat nog eens zichtbaar, toen duidelijk werd dat het zorgkantoor geen ontheffing kan geven van de 10-uursgrens. Dat kan alleen de staatssecretaris doen, maar dan moet ze wel de probleemcasussen te horen krijgen. Onduidelijk bleef wie de problemen aan de staatssecretaris gaat melden en hoe mensen die afgewezen worden, op deze weg wordt gewezen. In elk geval zal Per Saldo de problemen die haar ter ore komen en/of gemeld worden, aankaarten bij de staatssecretaris. Maar dit zullen alleen de doorzetters zijn. Grote vraag is hoe de mensen worden gevonden die wel problemen ondervinden maar niet de weg weten naar de staatssecretaris om als probleemcasus voorgelegd te worden?

Zorg in natura moet vernieuwen

“Topprioriteit” voor de staatssecretaris is de vernieuwing van het zorg in natura aanbod. Zij trekt 20 miljoen extra in 2012 uit voor het contracteren van freelancers (zzp’ers) door zorgkantoren. Zij wil dat zorgkantoren pgb-aanbieders gaat toelaten tot zorg in natura.

Tweede Kamer blijft verdeeld

De oppositiepartijen zagen geen kansen om het beleid te veranderen. Zij dienden ook maar twee moties in (zie onderaan), die beiden werden verworpen omdat CDA, VVD en PVV tegenstemden. Deze drie partijen blijven geloven dat dit goed beleid is en dat zorg in natura en zorgkantoren veel passende zorg zullen gaan bieden. Een pgb is dan niet meer nodig. De oppositiepartijen benadrukten dat ze de pgb-maatregelen niet steunen en door zullen gaan om deze maatregelen van de baan te krijgen.

Bron: PER SALDO
De belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s