SHAKESPEARE???

Wie schreef in werkelijkheid de toneelstukken voor de acteur Shakespeare??

 Binnenkort draait de film ANOMYNOUS van regiseur en rampenspecialist Roland Emmerich in de bioscoop.

 Daarmee gaat hij in op de vraag, die al eeuwenlang rond zingt: hoe was het mogelijk dat een eenvoudige acteur zulke doorwrochte toneelstukken schrijven?

De toneelstukken getuigen, waarop zijn naam prijkt, getuigen immers van een klassieke scholing, een grote algemene ontwikkeling, uitgebreide kennis van het hofleven en bovendien moet de schrijver toegang gehad hebben tot tal van oudere literaire bronnen.

Eigenschappen waar de eenvoudig geschoolde man uit Stratford-upon-Avon absoluut niet aan voldeed. Integendeel: inmiddels werd aangetoond dat zowel de ouders als het kroost van Shakespeare ongeletterde mensen waren. Op sommige officiële documenten is zijn handtekening gevonden, doch hij spelde zijn naam steeds anders.

Het is dus alleszins gerechtvaardigd om er van uit te gaan dat hij de stukken inderdaad ten tonele bracht, doch absoluut niet zelf heeft geschreven.

Maar de opvoering van de intelligente, elitaire toneelstukken en sonnetten gaven de toneel voorstellingen ineens cachet  en waardigheid. Tot die tijd was toneel gewoonweg simpel volksvermaak, iets waar de elite en academici de neus voor ophaalden. Dit veranderde door Shakespeare. Het is dan ook te begrijpen dat de schrijver zijn naam niet kon of wilde verbinden aan een toneelgroep die zijn stukken opvoerden.

Hier maakt Ronald Emmerich zich echter weer ‘schuldig’ aan een stukje geschiedenis-vervalsing door Edward de Vere, de 17e graaf van Oxford als de oorspronkelijke schrijver aan te wijzen. Toch is het al geruime tijd in brede kring bekend dat Sir Francis Bacon deze toneelstukken schreef. Onderzoeken van de originele manuscripten gaven niet alleen de naam en titels van Bacon vrij, maar ook de Rozekruisers- en Baconsymbolen werden als watermerken in het papier en de stukken gevonden.

  •  Sir Francis Bacon, Baron Verulan, Burggraaf St. Albans (1561-1626) was engels staatsman, filosoof en rechtsgeleerde; Hij bekleedde hoge posities onder Elisabeth I en koning Jacobus I. en was de grondlegger van het empirisme in de moderne filosofie. Hij  beschouwde ervaring als de enige, zuivere bron van kennis; inductie (redenering waarbij uit kennis of waarneming van een aantal gevallen conclusies worden getrokken) als de juiste kennismethode. Zijn meest bekende publicatie onder eigen naam: Novum Organon, het Nieuwe Werktuig.

Ronald Emmerich : “Wie echter het auteurschap van Shakespeare in twijfel durft te wordt door de literaire wereld vaak afgeserveerd als Shakespearehater. Het tegendeel is echter waar: ik vind de stukken en gedichten waar het over gaat onbetwiste meesterwerken die een enorme invloed hebben gehad. Dat de pen machtiger is dan het zwaard is voor mij één van de belangrijkste thema’s van de film. Des te interessanter is de vraag wie de ganzeveer als wapen hanteerde.

In de film Anonymous heeft hij ook nog met dichterlijke vrijheid een dramatisch stuk romantiek verweven, dat historisch niet te controleren is, maar bedoeld om de film bezienswaardig en spannend te maken.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s