DEMOCRATIE ALS MISLUKT EXPERIMENT!

Griekse tragedie, de ‘continuing story’

Griekenland is de bakermat van de democratie, dus zo vreemd was het niet dat Papandreou een volksraadpleging voorstelde nadat een stel ‘leiders op afstand’  tot een ongebruikelijk compromis  waren gekomen. De helft van de Griekse schuld was zomaar kwijtgescholden en het gebeurt niet iedere dag dat je investeerders zomaar het nakijken geeft. Een volksraadpleging had daarom een onderdeel van het z.g. historische voorstel moeten zijn.

Niet echter voor de media meute die zelfs termen als belachelijk en crimineel bezigde. Maar de toon is gezet en de man die twee jaar geleden een failliete boedel overnam moest het veld ruimen. Dat terwijl voor zijn aantreden de vorige Griekse machthebbers Brussel totaal op het verkeerde been hadden gezet en gesjoemeld met statistieken omtrent de liquiditeit van het land. En waar blijft de morele vraag richting Europa: hoezo Griekenland  -met in het kielzog Italië- sowieso in de Eurozone zijn beland??

Maar nee, als Papandreou opstapt zijn de problemen opgelost. Slaap maar lekker verder Europa want zelfs na het opstappen van Papandreou en Berlusconi zal het probleem niet opgelost zijn, zelfs niet een ietsie pietsie minder geworden.

 •  De Duitse bevolking is in ruime meerderheid van mening dat Griekenland niet in de eurozone zal kunnen blijven. Dat blijkt uit verschillende opiniepeilingen die zondag in de Duitse media verschenen.
 • ‘De schuldencrisis zal niet in één keer zijn opgelost. Het is zeker dat het ons tien jaar kost om weer in een betere positie te komen,’ schrijft Merkel op haar website.

Op zo’n mededeling zit dus niemand te wachten. En wat ik ook verwerpelijk vind is dat juist de banken, die op omvallen zouden staan, de G20 top in Cannes moesten financieren. Met alle toeters en bellen erom heen, want de leiders zaten echt niet in een pensionnetje!

Eén ding staat nu wel vast, namelijk dat de burgers van eurolanden niet alleen hun eigen munt kwijt zijn, maar ook hun parlementaire democratie voor een deel hebben moeten opgeven. Want het waren Merkel en Sarkozy die Panpandreou dwongen het plan voor een referendum in te trekken, waardoor zijn positie onhoudbaar werd.

In het geval van Berlusconi gebeurde hetzelfde. De technocraten van Athene en Rome gaan nu hun plaatsen opvullen en zullen klakkeloos de dictaten vanuit  Brussel, Washington en Frankfurt overnemen, dus uit de denktank van EU, IMF en ECB afkomstig.

Omdat buitenlandse druk ertoe heeft geleid dat gekozen politici moeten opstappen staat de democratie in zijn (rafelig geworden) hemdje.

En als of dat al niet erg genoeg is legt Syb Wynia ons uit dat het moeizaam verkregen akkoord en dat gedoe rond het redden van de Euro moreel wangedrag onder de Europese leiders uitlokt.

Bekijk de video Wynia’s Week  http://video.elsevier.nl/11855473 !

Het punt is dat de Eurozone een ‘systeemland’ is en dat op bestuurlijk niveau een aantal verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden verwateren o.m. voor bestuurders van de banken en omstreken. Dat wij Nederlanders gehouden kunnen worden Duitse en Franse banken te redden. Nou ja, kan het nog gekker…………..

De Griekse filosoof Plato zag het toentertijd al niet zitten met democratie! Democratie opende de deur naar corruptie.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op DEMOCRATIE ALS MISLUKT EXPERIMENT!

 1. Jan Maarten Fernig zegt:

  Griekenland is niet alleen de bakermat van de democratie, het begrip politiek is er ook uitgevonden. Het was een geweldige uitvinding: in plaats van allerlei jongelieden met wapens elkaar te lijf laten gaan (met de bijgevolg enorme aanslag op het meest productieve deel van de bevolking), ging men voortaan elkaar met woorden te lijf. Dat bespaarde enorm op het menselijk kapitaal waarover de strijdende partijen beschikten. En daarmee kwam voor menig Griekse polis de welvaart binnen handbereik.

  Maar strijd bleef het. En dat is iets wat we heden ten dage lijken te zijn vergeten. In plaats daarvan meent menig burger recht te hebben op van alles zonder daar strijd voor te hoeven leveren. En voorzover de burger meent door politieke leiders verwaarloosd te zijn, lijkt diezelfde burger ook te menen dat beter leiderschap afgesmeekt kan worden met jammer en klacht. Maar dan heeft die burger iets te leren: actieve strijd blijft noodzaak. Zelf in aktie komen dus. Democratie functioneert nu eenmaal niet zo lekker als het merendeel van de deelnemers zich decennialang sufzapt langs TV- en verkoopverleidingen. Het brood en spelen uit een aanpalende antieke cultuur (ging aan decadentie ten onder!).

  En let op, de Duitse economie heeft zeker sinds toetreding Griekenland zeer wel gefloreerd op de export naar Griekenland. Dus over moraal gesproken….

 2. Dit weblog is prachtig. Er is altijd al de ideale info in de ideeën van mijn vingers. Bedankt en het uitstekende werk te houden!

 3. escort dubai zegt:

  Uw blog post biedt dezelfde diensten als andere artikelen, maar ik vind ze net veel beter.

 4. Aw , dit was een heel mooi bericht . In dacht dat ik wil op schrift als deze bovendien – de tijd nemen en precies moeite om een uitstekend artikel te maken … maar wat kan ik zeggen … ik talmen veel en op geen enkele wijze lijken te krijgen iets gedaan . wens u veel succes !

 5. sustanon zegt:

  Dergelijke informatieve website! Grote dank! Bedankt voor een goede tijd aan het bezoeken van uw site. Het is echt een genot het begrijpen van een website als deze gevuld met leuke informatie. Bedankt!

 6. Your blog post on gabrielevandoorn.wordpress.com offers the same submit as another article author but i much like your far better.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s