KOFFIEDRINKER BLIJFT GEZOND

Decennia lang zat koffie in het verdomhoekje en werd door fanatici met alle mogelijke drogredenen bestreden. Geruchten zeggen dat de anti-koffie lobby uit de koker van
theefabrikanten komt omdat thee het qua populariteit moest afleggen tegen koffie. Maar daar kan ik nu geen bewijs van leveren hoewel ik het jaren geleden wel ergens gelezen heb en het nu nog regelmatig mondeling krijg te horen.

Inmiddels is er uitputtend onderzoek naar koffie gedaan en de effecten op het menselijk lichaam, dus alle anti-koffie fanatici ten spijt: koffie is gezond!

Cafeïne heeft een positief effect op cognitieve en gedragsmatige processen, met name in situaties waarin er sprake is van een laag mentaal energieniveau (arousal). Koffie levert
een belangrijke bijdrage aan de dagelijkse benodigde hoeveelheid vocht, maar bevat ook waardevolle antioxidanten en mineralen. Bovendien bevat koffie, zonder suiker en melk, geen calorieën en valt daarmee in de categorie “bij voorkeur” te consumeren dranken van het Voedingscentrum.

In juni heeft AD.nl een artikel geplaatst waarin de resultaten van een door de universiteit van Madrid uitgevoerd onderzoek is gebleken dat Koffie drinken toch gezond is.

Sterker nog, bij vrouwen van middelbare leeftijd blijkt de kans aan een vroeg einde als
gevolg van een hartaandoening dankzij het regelmatig drinken van een kopje koffie zelfs af te nemen. Naar nu blijkt is koffie dus minder ongezond dan tot nu toe werd gedacht, stellen de onderzoekers, die meer dan 120.000 mannen en vrouwen in de Verenigde
Staten onderzochten.  Bovendien blijkt dat zware koffiedrinkers zo’n beetje de helft minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes in vergelijking met mensen die weinig tot geen koffie drinken.

Koffie werd waarschijnlijk het eerst door de mens opgemerkt in de Ethiopische provincie Kaffa in Oost – Afrika, waar het bunn of bunchum genoemd werd.

Volgens een  legende zag een Ethiopische herder genaamd Kaldi, dat zijn geiten na het eten van bepaalde struikbessen erg opgewonden werden. De herder plukte er wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest. Dit gebruik werd opgemerkt door Arabische handelaars én door de beroemde Avicenna, een Perzische arts.

Naar alle waarschijnlijkheid hebben Arabieren de teelt van koffieplanten in gang gezet.
Ze spraken niet meer van bunn maar van qahwa of quahweh wat ‘geeft sterkte’ of ‘macht’ betekent. Op het einde van de zeventiende eeuw smokkelden Nederlandse zeevaarders Coffea arabica van Mokka naar het eiland Java, waar deze plant goed bleek te groeien. De Nederlanders brachten ook koffie naar Sri Lanka en Zuid-Amerika waar de koffiecultuur van start ging in de achttiende eeuw. Aldus verspreidde de productie zich snel over de meeste tropische gebieden. De Hollanders waren naar verluidt de eerste handelaars die koffie op grote schaal naar Europa brachten. Amsterdam zou zodoende het eerste
belangrijke internationale koffiehandelscentrum zijn geworden. Volgens sommigen
gaat deze eer echter naar de grote concurrent in die tijd: Londen.

EFFECTEN VAN KOFFIE overgenomen uit de Wikipedia

Koffie (met name de stof cafeïne) zorgt voor een opwekkend en een verslavend effect. Mensen die dagelijks grote hoeveelheden koffie drinken en hier ineens mee stoppen kunnen ontwennings- verschijnselen krijgen. Vooral hoofdpijn en concentratie-problemen kunnen zich voordoen. Talrijke wetenschappelijke studies hebben de relatie onderzocht tussen het gebruik van koffie en gezondheid. Geen duidelijke positieve en negatieve effecten konden hierbij aangetoond worden.

Epidemiologisch onderzoek wijst uit dat nuttigen van minstens drie koppen filter- of automatenkoffie per dag het risico op diabetes type 2 verlaagt met 40%. Minder bekend is dat koffie – ook cafeïnevrije koffie – veel antioxidanten bevat (onder de vorm van polyfenolen). Antioxidanten kunnen in het lichaam ‘vrije radicalen ‘neutraliseren en daardoor ‘radicaalschade’ voorkomen of beperken. Vrije radicalen worden gevormd bij de ademhaling en de spijsvertering. Ze kunnen ook worden gevormd door stress, roken en luchtvervuiling. Radicalen kunnen  cellen, weefsels en organen beschadigen.
Volgens de huidige inzichten speelt radicaalschade een rol bij hart- en vaatziekten, kanker en veroudering. Volgens een vergelijkend onderzoek naar antioxidanten in verschillende dranken bezit koffie de sterkste antioxidantwerking
”.

Al veel langer is bekend dat vrouwen die borstvoeding (willen) geven door middel van koffie de aanmaak van moedermelk kunnen bevorderen, dan wel voor voldoende borstvoeding kunnen zorgen.

Ook Nederlands onderzoek uit 2007 laat zien dat koffie mogelijk kan helpen de cognitieve achteruitgang bij het  ouder worden af te remmen. Het onderzoek
vond plaats onder 676 oudere mannen die 10 jaar zijn gevolgd. Het cognitief functioneren van de mannen die
aangaven koffie te drinken ging minder snel achteruit dan bij de niet-koffiedrinkers. Bij dit onderzoek lag het optimum bij 3 koppen per dag (Van Gelder, 2007). Een vergelijkbaar effect is waarge-nomen in een Frans onderzoek waarbij ruim 4.000 vrouwen en bijna 3.000 mannen van gemiddeld bijna 74 jaar gedurende 4 jaar zijn gevolgd. De uitkomsten van de tests wijzen erop dat de mentale achteruitgang bij vrouwen die matig tot veel
cafeïne gebruikten minder is dan bij vrouwen die weinig cafeïne gebruiken. Bij mannen waren geen significante effecten waarneembaar (Ritchie, 2007).

Hoeveel koffie je kunt drinken ligt voor een belangrijk deel besloten in je genen. Die bepalen namelijk de mate waarin je lever de cafeïne kan verwerken. Ook de verslaving aan koffie blijkt een genetische oorzaak te hebben. Dit concludeert
een internationale groep onderzoekers onder leiding van het Erasmus Medisch Centrum.

De resultaten uit hun onderzoek geven niet alleen inzicht in het verschil in koffieconsumptie tussen mensen. De gevonden genen blijken ook van invloed op aandoeningen als hoge bloeddruk en de ziekte van Parkinson.

Koffieverslaving wordt gezien als een goedaardige vorm van verslaving. Koffiedrinkers verlangen naar koffie en hebben ontwenningsverschijnselen bij onthouding, zoals
hoofdpijn. Daarmee staat koffieverslaving model voor ernstige verslavingen.

De lever ziet koffie als een potentieel giftige lichaamsvreemde stof en maakt na het
drinken van een kopje koffie verschillende eiwitten aan om onder meer de cafeïne te verwerken. Deze eiwitten bepalen de hoeveelheid koffie die je kuntverwerken en dus drinken.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op KOFFIEDRINKER BLIJFT GEZOND

  1. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s