MANDALATEKENEN (technieken)

Werkomgeving.

Die moet het liefst aan een paar voorwaarden voldoen en wel: voldoende ruimte en belichting, men moet er ongestoord kunnen werken, dus er de tijd voor nemen en niemand toelaten of ontvangen (bel af, telefoon uit), zich
op die plek absoluut vrij voelen en alle werkmateriaal moet klaar liggen. Is men alsnog iets vergeten dan heeft dat op zich ook een betekenis en moet men maar zonder werken…..

Aanvullend kan men de sfeer verbeteren door een kaars te branden, wierook op te steken en een aangenaam, passend muziekje op te zetten. Begin met een meditatie of/en een visualisatie en probeeralle niet ter zake doende gedachten uit te bannen………

Het is belangrijk, dat men zich de tijd gunt voor dit proces en dat men bij wijze van
spreken er een wekelijks terugkerend ritueel van maakt. Het  meest effectieve is natuurlijk wanneer men dit dagelijks kan doen, al is het maar een half uurtje.

Materiaal:

 • Voldoende grote vellen papier
 • Kleurpotloden, viltstiften, vetkrijtjes of gewoonkrijt, houtskool
 • Potloden (HB, B2 en B4), puntenslijper en gum
 • Ook kan men aquarelpotloden nemen om met kleuren te experimenteren en vloeiende overgangen te bewerkstelligen, in welk geval men ook fijne penselen en een bakje water nodig heeft.
 • Liniaal,  geo-driehoek (en andere driehoeken) en een passer
 • Sjablonen, zelfgemaakt van karton of gekocht naar eigen smaak en inzicht.
 • Schoonmaak doekjes (zowel vochtig als droog) en water om de handen tussendoor te reinigen

Vormen van de mandala kunnen zijn:

 1. Cirkel met middelpunt en viervoudige symmetrie (cirkel in 4 gelijke parten delen door twee elkaar, door het middelpunt kruisende lijnen
 2. Cirkel met middelpunt zonder symmetrie (gewoon vrij tekenenin de cirkel)
 3. Cirkel met middelpunt en 2-, 3-, 4-, 5- of meervoudige symmetrie (hoeken met
  corresponderende aantal booggraden.
 4. Cirkel zonder middelpunt met vormen die gewoon los van elkaar lijken te staan
 5. Cirkel zonder middelpunt met vormen die duidelijk met elkaar in verband staan of een verhaal of situatie of stemming weergeven.

In het begin is het toch belangrijk met bovenstaand, eenvoudig materiaal te beginnen.Naderhand kan men met ander materiaal experimenteren zoals waterverf (of andere soorten verf), eventueel applicatie materiaal om te plakken of te borduren. Niet te vergeten patchwork, collages of zelfs van klei…….Dit groeit vanzelf wanneer men de weg naar het maken van mandala’s eenmaal is ingeslagen.

Bij het tekenen van de Mandala kun je beginnen vanuit het Centrum, daar waar je de punt van de passer zet wanneer je de circel trekt. Of je kunt ergens aan de rand van de cirkel beginnen en naar het centrum toewerken. Het geeft niets als je niet exact in het centrum terecht komt. Dat kan links of rechts van het middelpunt zijn. Dat is dan een indicatie of je in je ratio zit of in je emotie.

Eva Mees-Christeller stelde een overzicht samen van de te gebruiken tekentechnieken met de daarbij behorende therapeutische werking:

 1. Kleurtekenen (met kleurpotloden) werkt bemiddelend tussen lijn
  en kleur, verbindt gevoels- en voorstellingsleven.
 2. Pastelkrijt-tekenen is de meest geschikte aanpak voor mensen die het waterelement (gevoeligheid) niet goed aankunnen.
 3. Schilderen met waterverf (op vochtig papier, nat-in-nat) werkt verlossend en spontaan, geeft vreugde en levensmoed;
 4. Schilderen met waterverf op droog papier  brengt afstand van emoties, is bewustmakend ten opzichte van gevoelens en het vergt veel geduld door het lange proces.
 5. Oliekrijt-tekenen (vooral op groot formaat) maakt sterkere vormkracht mogelijk. Grotere bewegingen en druk op materiaal werken versterkend op het wilsleven.

In ieder geval is een bepaalde aantrekking of afkeer van bepaalde kleuren en symbolen zeer veelbetekenend  voor de interpretatie / analyse van de mandala.

Een mandala is een persoonlijke tekening en zegt iets over de maker ervan en blijft ook met deze verbonden. Een mandala kan nooit voor een ander getekend worden, want dan is het een cirkelvormige intuïtieve tekening met een bepaalde boodschap.

Men kan ze bewaren om de persoonlijke ontwikkeling te volgen over een bepaalde periode.

Men kan ze weggeven aan een geliefd of gerespecteerd persoon als een persoonlijke geste.

Men kan ze fotograferen en als persoonlijke kerst- of wenskaarten versturen.

Men kan ze blijven bestuderen en vergelijken met andere persoonlijke of cultische mandala’s en zo langzamerhand toe groeien naar het vertrouwd worden met een interpretatie of analyse van de mandala of zich deze vaardigheid eigen maken.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s