MANDALA TEKENEN

Regelmatig geef ik workshops mandalatekenen.

Het doel van mijn workshops is: het ingaan op de filosofie achter de mandala en het ontwerpen ervan voor persoonlijke groei en een ontmoeting met je eigen wezen………….

Dr. Carl Jung tekende dagelijks een mandala in zijn dagboeken om inzicht te verkrijgen in zijn eigen psychische processen…….Hij ontdekte dat alle stappen die hij deed steeds naar één punt leidden, n.l. het midden. Mede daardoor werd het hem duidelijk dat het doel van de psychische ontwikkeling het ‘Zelf ‘ is. D.m.v. de mandala voert de weg steeds terug naar het centrum, naar de individuatie van de persoonlijk-heid, naar de psychische totaliteit.

In de natuur vindt men ook veel mandala’s in b.v. bloemen – bladrozetten – jaarkringen van bomen – ogen – ijskristallen – zichtbaar gemaakte geluidstrillingen – het binnenste van vruchten – cellen – atomen – spiraalnevels – zonnestelsels – slakkenhuizen – enz. enz.!

Er is vastgesteld, dat door het uitvoeren en beleven van de zich steeds herhalende beweging en ritmen ook een meditatieve toestand ontstaat, waardoor gedachten losgelaten kunnen worden en lichaam en geest in harmonie met elkaar komen.
Ditzelfde gebeurt met het tekenen en ontwerpen van mandala’s.

Zo’n workshop mandalatekenen omvat:

1.   ontspanning en visualisatie     2.  wat verwacht men ervan

3.  grondbeginselen van het ontwerpen     4.  vrij ontwerpen

5.  uitleg en bespreken van de resultaten

Wanneer je begint met de passer een cirkel te maken op papier, dan heb je de eerste weerstand tegen dat witte vel, dat stuk papier, al weggenomen.

Een Mandala is veelal toch een caleidoscopisch kleurenspel met symbolische inhoud en heeft altijd een transformerende werking door het zelf bezig zijn met de  symbolische inhoud.

Niet alleen door het kijken naar Mandala’s komt er een onbewust gevoel van herkenning, van het herontdekken van onbekende kennis in jezelf, maar de mens heeft nu eenmaal
een drang tot het maken van cirkelvormen en iedereen is toch altijd onbewust op zoek naar een manier van heelworden en de mogelijkheid om  belangrijke gebeurtenissen te integreren en voor alles om zich daarvan bewust te zijn en te blijven.

Mandala’s maken is een vorm van mediteren, van bezinning door een creatief proces. Daardoor komt men dichter bij de eigen  en diepere lagen van het bewustzijn. Wanneer die weg naar het eigen bewustzijn eenmaal is ingeslagen zal er een brede stroom op gang komen van creativiteit in denken en handelen.

  • Het is de weg naar je zelf,
  • het is de ultieme ontmoeting met jezelf,
  • het is het loslaten of kritisch bekijken van alles waarin je geconditioneerd bent, waardoor je het product van je opvoeding en je opvoeders bent geworden.

In onze maatschappij ben je maar al te vaak gedwongen  om je eigen aard, je eigen, diepste verlangens en je unieke concept te verloochenen. Op bewust niveau kan dit spanningen veroorzaken, waarvan je de oorzaak maar niet kan lokaliseren.

Mandala tekenen kan je daarbij helpen en je eigen aard, je eigen creativiteit en je eigen
potentieel aan de oppervlakte brengen: van het onbewuste naar het bewuste.

Mandala’s  zijn bekend geworden als cirkelvormige geometrische voorstellingen, die in allerlei culturen over de hele wereld te vinden zijn.    Zij worden gebruikt als middel tot meditatie en bezinning, in genezings-rituelen of als decoratief ornament. Ze geven vaak oer-oude symbolen weer en zijn symmetrisch van opbouw.

Cultische mandala’s, zoals die bijvoorbeeld in Tibet en India voorkomen, zijn altijd in een bepaalde stijl gemaakt volgens traditionele voorschriften en hebben een beperkt aantal motieven.

De persoonlijk ontworpen mandala kan een onbeperkt aantal motieven en symbolen bevatten, omdat zij de uitdrukking zijn van de totaliteit van de ontwerper in zijn uiterlijke
en innerlijke wereldbeleving en belevings-wereld. Deze persoonlijke mandala stelt het persoonlijke ontwikkelingsproces van iemand voor, met daarin aspecten van religieuze, spirituele en psychologische symboliek, die door de intuïtie naar boven komen, een meditatief karakter hebben en die tot transformatie kunnen leiden.

Maar of het nu om een cultische of een individuele mandala gaat, de symboliek is altijd
archetypisch getint. Volgens Carl Jung  komen deze steeds terug kerende motieven voort uit oerbeelden, die in het collectief geheugen zijn opgeslagen en die men ook tegenkomt in dromen, mythen, sprookjes uit de wereld-literatuur, fantasieën, visioenen en kinder-tekeningen.

Aan het ontstaan van de kunstmatige mandala ligt een natuurlijk concept ten grondslag. Overal om ons heen vinden we cirkelvormige patronen terug, die een symmetrische structuur vertonen en zich binnen een cirkel blijven herhalen. Terwijl ze een eigen karakter hebben en duidelijk met een bepaald object geassocieerd kunnen worden.  Je zou kunnen zeggen dat al deze herhalende patronen bepaalde kosmische wetten zichtbaar maken.

Als je terug blikt in onze historie zie je ook dat onze voorouders bewust er mee gewerkt
hebben zoals bij de aanleg van kruidentuinen, kerkdorpen,  zonnentempels, vestingen, kringdansen en nog veel vroeger in de historie: alle neolithische bouwwerken waren een neerslag van een zeker bewustzijn van een zich steeds herhalend  patroon binnen een kringloop en de immer werkende kosmische invloeden, waarbij de zon- en maancyclus een belangrijke rol speelde.

We zijn ons er niet zo van bewust, maar de cirkel speelt ook in ons dagelijks leven een grote rol: klokken, wielen, paraplu’s, serviesgoed, kompas, caleidoscoop………En allemaal
staan ze voor bepaalde aspecten in ons leven: ze geven de tijd en plaats aan, ze beschermen ons, we kunnen ons ermee verplaatsen, ze sluiten iets af of buiten.

Op zoek gaan naar de oorsprong van de mandala is een speurtocht, die terug voert tot de
dageraad van de mensheid en het ontstaan van diverse culturen. Ze levert in ieder geval een onuitputtelijke bron van informatie. Van de op de grond geschilderde ‘dreamings’ van de Australische Aboriginals tot de yin-yang figuur; van Keltisch vlechtwerk tot de Maya-kalender.

Mandala-tekenen is niet zomaar een modeverschijnsel. Het is al zo oud als de mensheid. Het is de neerslag van het kosmische ritme, de ordening en de kosmische wetmatigheid. Mandala-tekenen is spiegelen van het innerlijke naar de buitenwereld en vice versa. Ontdekken dat je een onderdeeltje bent van het Grote Geheel.

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Maatschappelijk en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s