DE BOM, DIE MILJOENEN LEVENS REDDE!

6 Augustus 1945 viel de bom op Hiroshima en daarmee werd de door de Japanners voorgenomen massale genocide op alle burgergevangenen in de vele Japanse interneringskampen en o.m. op de Filippijnse, Amerikaanse, Australische en Nederlandse POW’s voorkomen. Deze massale liquidatie zou in september 1945 zijn beslag krijgen, maar reeds maanden tevoren bezweken al duizenden gevangenen tijdens de beruchte –door de Japanners georganiseerde- dodenmarsen.

De bommenwerper ‘Enola Gay’ die voortijdig de atoombom op Hiroshima en 9 augustus die op Nagasaki dropte maakte eveneens een einde aan de bijna 15 jaar durende wrede en onmenselijke expansiedrift van de Japanners.  Hun bezetting kenmerkte zich mede door martelingen, medische experimenten op gevangenen, verkrachtingen,
uithongering, massale tewerkstelling van dwangarbeiders en gedwongen prostitutie door gevangen genomen vrouwen en meisjes vanaf 10 jaar in de officiële Japanse bordelen. (voor de soldaten in de door hen bezette gebieden).

Niet alleen is er nog veel meer historisch materiaal voorhanden, maar veel, heel veel mensen dragen de lichamelijke en geestelijke littekens nog met zich mee. Mede omdat de Nederlandse overheid een dubieuze rol heeft gespeeld en zich naar de Indo’s toe niet fatsoenlijk heeft opgesteld.

Littekens, die pijn doen bij alle ophef over Kosovo en de houding over ‘het Palestijnse probleem’. Want historisch gezien is er –zoals ze zich willen presenteren- geen sprake van een Palestijns volk, terwijl het de Indo’s zijn die abrupt van hun wortels zijn losgerukt en zich ontheemd -in een afwijzende en onwetende samenleving- een weg moesten zoeken.

Maatschappelijk werk

Maatschappelijk werkers in het land begeleiden mensen die als gevolg van Japanse oorlogs- en geweldservaringen problemen ervaren in hun huidige functioneren. Ook is er aandacht voorvragen/problemen van de tweede en/of latere generaties. De allerjongsten, die zich jarenlang verloren voelden in een onbegrepen en onduidelijk gebleven maalstroom; die in hun jeugd geen geborgenheid kenden, maar alleen onzekerheid en angst en die dit manco soms nog lang met zich meedroegen.

INDISCH  LICHT

Tussen 1945 en 1968 arriveerden in Nederland driehonderdduizend mensen uit het voormalige Nederlandse-Indië. Daar werden ze sinds de Japanse capitulatie beschouwd als ongewenste gasten, hier waren ze alleen welkom als ze zich zo snel mogelijk onzichtbaar maakten. Voor de gruwelijke gebeurtenissen die repatrianten tijdens de Japanse bezetting en de bersiap doormaakten, bestond in Nederland tot ver in de jaren zestig nauwelijks aandacht. De Stichting Pelita bood al die tijd wel een luisterend oor. Indisch licht vertelt het verhaal van een halve eeuw steun aan mensen die tijdens de
oorlog in Azië en de revolutie in Indonesië blijvend letsel opliepen.

Will Tinnemans (1959) is journalist. Hij publiceerde eerder Een gouden armband, een boek over de naoorlogse geschiedenis van de mediterrane immigranten in Nederland. De
research voor een groot deel van dit boek is verricht door de historicus Frank von Winckelmann (1948), zelf Indische Nederlander van de tweede generatie.

Auteur: Will Tinnemans

Wat de atoombom voorkwam

Het liquidatieplan van Japan voor de geïnterneerden van de Pacific.

Winnie Rinzema-Admiraal belicht aan de hand van documenten uit de Tweede Wereldoorlog het liquididatieplan van Japan dat moest gelden voor de geïnterneerden van de Pacific.

Daarom heeft voor de Nederlands-Indische gemeenschap in Nederland de herdenking op de 15e augustus een eigen veelomvattende betekenis, een betekenis die nooit door de herdenking op 4 en 5 mei kan worden overgenomen.

N.B.

  • “In december 1946, anderhalf jaar na de Japanse capitulatie, zaten er nog ongeveer 26.000 mannen, vrouwen en kinderen in concentratiekampen vast. Toen in december 1946 een divisie Nederlandse troepen uit Nederland naar Indië vertrok om orde op zaken te stellen en de concentratiekampen op te heffen, veroorzaakten communisten grote rellen wegens dit blijk van kolonialisme. Later werden tientallen jaren achtereen bijzonderheden van de Japanse bezetting en de gevolgen daarvan onder invloed van het Correcte Denken verzwegen in Nederland”.

Bron:  Jaap Elze

Stichting Indië herdenking 15 augustus 1945

http://www.indieherdenking.nl/cms/publish/content/showpage.asp?themeid=1

Op de hierna volgende websites vindt u de mensen die ruim zestig jaar na de oorlog nog steeds steun verlenen aan ALLE oorlogsslachtoffers

Over resoundeffects

Mijn naam is Gabriele van Doorn, ik woon in Heerlen - Parkstad Z.Limburg. * mijn website is te vinden op: www.klank-kleur.nl/ * en U kunt me vinden op: http://nl.linkedin.com/in/gabrielevandoorn
Dit bericht werd geplaatst in Ter overdenking en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s